Premiär för VMA via fast telefoni

I dag 1 september är det premiär för VMA (viktigt meddelande till allmänheten) via fast telefoni och ska komplettera de befintliga systemen för varning, exempelvis Hesa Fredrik var tredje månad. VMA via mobil förbereds men kan inrättas först efter en ändring i lagen om elektronisk kommunikation.

VMA används vid allvarliga kriser och olyckor, tillhandahålls dygnet runt av SOS Alarm och är sammankopplat med informationsnumret 113 13.

Hesa Fredrik kallas de cirka 4 500 ljudsändare som finns runt om i landet. Förutom vid VMA ljuder de klockan 15.00 den första måndagen i månaderna mars, juni, september (i dag) och december.

Vi ett skarpt VMA ska du gå inomhus, stänga alla fönster dörrar och ventiler samt lyssna på radio eller TV för mer information. Kommer larmet via fast telefon läses det upp för dig. För IP-telefoni (telefon ansluten via internet istället för telenätet) gäller att abonnemanget måste vara registrerat på en fast adress.

 

Foto: U.S. Army Corps of Engineers (http://www.usace.army.mil/)