Varannan vatten en succé på festivalerna

Ett sätt att minska fyllan på festivaler är att dricka vartannat glas vatten. Men hur tillgodoser arrangören detta när dryck inte får tas med in på området? I Skellefteå kommun har problemet lösts genom att på festivalområdet arrangera en vattenbar bemannad av den frivilliga resursgruppen.

Vattenansvariga under trästocksfestivalen
Vattenansvariga under trästocksfestivalen

”Varannan vatten” är ett koncept som syftar till att ändra attityderna och beteendet kring alkohol. Genom att dricka vartannat glas vatten ska berusningsnivån minskas vilket ger besökarna en trevligare kväll och en bättre upplevelse. Ett koncept som använts under flera år med gott resultat i Skellefteå.

Under både stadsfesten och trästocksfestivalen finns vattenbaren som bemannas helt ideellt av Skellefteå kommuns frivilliga resursgrupp. Besökarna på festivalen kan titta förbi i vattenbaren, ta ett glas vatten och sedan fortsätta sitt festivalbesök.

Under trästocksfestivalen ansvarade den frivilliga resursgruppen inte bara för vatten utan även för sjukvård. Under tidigare år har andra frivilliga organisationer ansvarat för sjukvården, men i år användes den frivilliga resursgruppen som har kompetens i första hjälpen. För trästocksfestivalen, som är gratis för besökarna, handlade det om att hitta en smidig, enkel och billig lösning, vilket var tre kriterier som den frivilliga resursgruppen uppfyllde.

Undertecknad, som besökte båda festivalerna, observerade vattenbaren på avstånd och kan utan tvekan säga att tältet var ett av de mest välbesökta på festivalområdet.

Text: Joel Sundberg
Foto: Mikael Nilsson, Joel Sundberg

 

Vill du bidra till ett säkrare samhälle? Bli medlem