Livsmedelsförsörjning engagerar i Almedalen

Friska individer får klara livsmedelsförsörjningen själva i tre till fyra dygn vid en kris. Det sa Therese Frisell från Livsmedelsverket under Civilförsvarsförbundets seminarium ”Riskerar vi att få svälta i kristider” i Almedalen.

Livsmedelsförsörjning var en av kärnfrågorna för Civilförsvarsförbundet under årets Almedalsvecka. På temat arrangerades seminariet ”Riskerar vi att få svälta i kristider” där livsmedelsförsörjningen diskuterades med bland annat riksdagsledamöter från Moderaterna och Socialdemokraterna samt representanter från Livsmedelsverket och SPEK.

Moderator för seminariet var Sven Lindgren, förbundsordförande i Civilförsvarsförbundet, som började med att ge en bild av den nuvarande livsmedelsförsörjningen.

– Det finns inga beredskapslager. Om transportsystemen kollapsar är det tomt i butikerna efter ett dygn. Det finns ingen myndighet som har ett samlat försörjningsansvar, inledde Sven Lindgren.

Therese Frisell som arbetar med krisberedskapsfrågor på Livsmedelsverket ansåg också att detta är ett stort problem med tanke på vad som förväntas av medborgarna vid en kris och den information de får från myndigheterna.

– Ingen annan än hushållen själva är ansvarig för att ha en livsmedelsberedskap men ingen myndighet talar om detta för medborgarna, sa Therese.

Idag finns ingen gemensam livsmedelsstrategi erkände Åsa Coenraads (M) men la till att Alliansen är överens om att Sverige måste producera mer mat. Hon lyfte även att vattenförsörjning är en viktig del i vår krisberedskap.

Pyry Niemi (S) berättade att Socialdemokraterna ska ta fram en livsmedelsstrategi. Men på frågan om han tror att vi kommer att få svälta vid en kristid var svaret nej med en reservation.

– En sådan situation kanske skulle kunna uppkomma vid flera månaders isolering, sa Pyry.

Frågan om livsmedelsförsörjning engagerar vilket märktes på antalet deltagare på seminariet och på sociala medier.

– Det räcker med att Marieholmsbron i Göteborg slås ut så är vi körda, stormade Thomas Berkland på twitter.

Även Josefin Utas, riksdagskandidat för miljöpartiet, var på plats i Almedalen och twittrade om seminariet.

– Är på seminarium om Sveriges livsmedelsförsörjning vid kriser. Inget kul ämne att tänka på, men viktigt!

Hela seminariet kan ses på Försvarspolitisk arenas youtube kanal: https://www.youtube.com/watch?v=dFA4Pf8vLd8

Text: Joel Sundberg