Mobila bredbandet byggs ut

Regeringen har nu beslutat att öppna upp frekvensen på 700 Mhz-bandet för mobilt bredband och mobil telefoni. Detta innebär att folk som bor just på landsbygden kommer att få bättre mobiltäckning, snabbare, och dessutom mer utbrett.

– Att bygga ut tillräckligt bra mobiltelefoni i hela landet är en viktig grund för jobb och tillväxt, skriver IT-minister Anna-Karin Hatt (C) i en debattartikel i DN.

Idag används frekvenserna för marksänd digital-TV.

– Landsbygden har alltför länge varit eftersatt när det gäller mobiltäckning. Det här är ett stort steg framåt för landsbygdens utveckling och kommer öppna upp fler möjligheter än vad som tidigare funnits, säger Åse Blombäck, ordförande för Hela Sverige ska leva, i ett pressmeddelande.

Tillgången till fungerande mobiltäckning och snabbt bredband på landsbygden har under många år varit några av de absolut viktigaste frågorna för Civilförsvarsförbundets vänorganisation Hela Sverige ska leva. Många byalag har på egna initiativ och med egna medel fixat bredband, och har gjort ett enormt arbete och lagt ner stora resurser på detta.

Här kan du läsa mer i SvD:s artikel.