Vatten, vatten, bara vanligt vatten…

Tankar från i morse…

Redan i går kväll märkte jag och min familj att vattentrycket i våra kranar inte var som det skulle. När det var dags för tandborstning och nattning var vattnet helt slut. När vi vaknade i morse var vattnet fortfarande borta och det är då man märker att det börjar bli lite jobbigt.

Hur ser det ut för grannarna? Ganska snart (genom en snabb check på Facebook) stod det klart att vi var några tusentals personer i närområdet som saknade vatten på grund av att en vattenledning brustit.

Okej, tänk efter – vad gör vi först? Vad har vi?

En dunk vatten står alltid nere i källarförrådet, vi hämtar upp den så har vi lite att spola toaletten med, vad mer? Extra vattenflaskor i frysen brukar vi ha och förhoppningsvis någon flaska extra i kylen, men det räcker inte långt när familjen är stor och vattenförbrukningen normalt är relativt hög. Tappställen ska sättas upp genom kommunens försorg, men innan de är på plats ska jag redan vara på jobbet, maken på universitetet och barnen i förskolan.

Tandborsten får följa med på jobbet, där finns vatten!

Vilken tur att vi alla duschade och tvättade håret igår morse så vi är hyfsat fräscha än. Nu får vi se till att inte springa oss svettiga till bussen. 🙂

Ikväll är det valborg och vi ska ha middagsgäster – Hur gör vi med menyn, måste den ändras? Hur länge kommer vi att sakna vatten? Hur löser vi det under resten av kvällen? Dunkarna räcker kanske inte till, kan vi få tag i fler. Ska jag köpa mer våtservetter? Hur klarar sig tvätten i maskinen som inte hann gå klart innan vattnet försvann? Frågorna rusar runt i skallen på mig när jag sitter på t-banan till jobbet, väl medveten om vårt stora vattenberoende.

Får under dagen rapporter om att vattenavbrottet beräknas fortgå ett tag så bunkra är det som gäller. ”Bunkra är ball” – heter det i Icas nya TV-reklam och visst är det så.

Vår sårbarhet är stor när det gäller oförutsedda händelser som denna. Det går egentligen ingen större nöd på oss, men allt blir lite knixigare och trixigare och det gäller att planera mera. Jag är tacksam att vi genomgått Civilförsvarsförbundets kurser vilket gör oss mera medvetna och att vi därigenom har sett över vår beredskap en aning.

Mitt största råd till mig själv och alla andra – se till att alltid förvara några flaskor nödvatten hemma. Färskt vatten som förvaras i en ren dunk, svalt och mörkt hålls fräscht länge. Du vet aldrig när det är din tur att stå utan vatten till morgonkaffet så se till att vara förberedd!

Trevlig valborg!