Kinesisk delegation på blixtvisit hos Civilförsvarsförbundet

Ryktet om Civilförsvarsförbundets verksamhet har spridit sig även till Kina. I dag måndag 18/3 besökte en delegation, från den kinesiska 25-miljonersstaden Shanghai, förbundets kansli i Solna.

Generalsekreterare Anders M. Johansson tog emot delegationen, som hade mellanlandat i Moskva innan den kom till Arlanda. Efter besöket återvände delegationen till Shanghai, Kinas största stad.

Anders M. Johansson berättade om Civilförsvarsförbundets verksamhet i Sverige. Delegaterna hade frågor om hur förbundet når ut till allmänheten, finansiering med mera.

– Frågorna var relevanta. De hade ett stort och konkret intresse, framförallt för vårt utbildningsutbud. Men de var också imponerade av vår kampanj Hjärta att hjälpa för fler hjärtstartare i samhället, berättar generalsekreterare Anders M. Johansson.

Sammanlagt kom sex delegater och två tolkar. Delegaterna var Sun Xiaobo, vice generaldirektör, Shanghai Municipal Civil Defense Office, Zhong Jihong, ordförande, Labour Union of Shanghai Municipal Civil Defense Office, Chen Liang, generalsekreterare, Shanghai Civil Defense Association, Liu Jianhong, chef, Civil Defense Office of Shanghai Baoshan District, Liu Yueming, Civil Defense Office of Shanghai Minhang District samt Xianwen Kong, Shanghai Eurowing Consulting, Ltd.

Detta är Civilförsvarsförbundets första kontakt med Kina. Under flera år pågick ett samarbete med Förenade Arabemiraten, som utbildade sin befolkning i krishantering med hjälp av svenska funktionärer från Civilförsvarsförbundet.

Med på bilden är, förutom delegaterna och generalsekreterare Anders M. Johansson, även en av tolkarna.

Text & foto: Anders J Andersson