Fick ge sina liv för andras vinning

Den katastrofala nattklubbsbranden tidigt på natten den 27 januari i Santa Maria i södra Brasilien tog enligt uppgift 233 ungdomars liv. Live-bandet tände som vanligt en Bengalisk eld (fyrverkeripjäs) på scen men denna gång flög en gnista upp i innertaket och på en kort stund var branden överväldigande. Brandsläckarna fungerade inte och när ungdomar började rusa mot entrén så försökte först vakterna hindra dem eftersom de trodde att man försökte smita från notan. Filmbilder taga utanför nattklubben visar hur röken väller ut och hur ungdomar desperat försöker göra HLR på vänner, hur andra konstaterar att kompisarna är döda och så vidare. Kaoset är fullständigt.

President Dilma Rousseff lovar nu hårdare tag mot korruptionen och att de brandskyddsregler som gäller ska efterlevas. Ingen människa ska behöva dö för att någon tagit en muta istället för att göra sitt jobb.

I Sverige brann en nöjeslokal i Backa i Göteborg 1998 och 63 ungdomar dog. Några som inte hade blivit insläppta i lokalen anlade då en brand i en trappa till lokalen.