Kan man hosta bort ett hjärtstopp?

Det cirkulerar ett kedjebrev via sociala medier och e-post med uppgifter om att man kan förhindra en hjärtinfarkt eller hjärtstopp genom att hosta. Kan det verkligen stämma? Vi kollar närmre på vad experterna säger.

Kedjebrevet, som har cirkulerat i flera år, har återigen fått fart i sociala medier. Brevet innehåller följande tips till den som känner en svår smärta i bröstet:

”Man kan rädda sig själva genom att ta ett djupt andetag och sedan hosta mycket kraftfullt. Och sedan upprepa detta varannan sekund, tills hjälp anländer. Det djupa andetaget gör att lungorna får syre och hostans rörelse ”kramar” till hjärtat så att blodet hålls i cirkulation. Hostan kan göra att hjärtat återfår normal rytm.”

Svenska Dagbladet gjorde år 2007 en intervju med Johan Herlitz, professor i kardiologi, där han dementerar uppgifterna.

– Det finns överhuvudtaget inga bevis för att det här skulle fungera. Det enda som gäller i ett sådant tillstånd och som vi rekommenderar är att ringa 112, säger Johan Herlitz till Svenska Dagbladet.

Svenska rådet för Hjärt-lungräddning, sjukvårdsrådgivningen, tidningar och organisationer har i åratal försökt gå ut och stoppa dessa kedjebrev, men nu verkar det åter vara i cirkulation.

Istället för att sprida felaktiga uppgifter ger Ulrika Hammargård på Civilförsvarsförbundet följande råd:

– Gå en kurs i hjärt-lungräddning och se till att det finns en hjärtstartare i ditt närområde. Känner du symptom och tror att du har drabbats, ring 112!

 

Vill du bidra till ett säkrare samhälle? Bli medlem