Med livet som insats

I dag hände en tragisk olycka på motorvägen utanför Klippan i Skåne. Ett 50-tal fordon, och enligt senaste uppgift, tre döda. Det var halt på vägen och dimma. Vi vet ännu inte vad som gått snett men sannolikt är det för korta avstånd mellan fordonen i förhållande till sikten och väglaget i kombination med hastigheten, som varit avgörande. För några dagar sedan åkte jag och familjen hem efter en skidvistelse i Kungsberget norr om Sandviken. I höjd med Gävle råkade vi in i en rejäl snöstorm. Sikten begränsades bitvis kraftigt beroende på hur vinden låg på men också för att det var mörkt och snöflingorna reflekterades i strålkastarljuset (helljus var inte att tänka på). Ett vägavsnitt var det svårt att ens se vägen som där även drivit igen. Vi körde därför ibland mycket sakta men blev ändå omkörda av nästan alla, en del i riktigt höga farter. Jag undrar om de är superförare från en annan planet eller kör de bil med livet som insats (sitt och medtrafikanternas)?

 

I efterhand har det visat sig att en person avled. De första uppgifterna var felaktiga. Mannen, som försökte varna andra trafikanter, blev påkörd av en lastbil och klämdes till döds, inför ögonen på sin son som satt inne i mannens bil.