Sjösäkerhetsdag på sjön Sommen

Regn och åter regn har varit verkligheten för många av oss de senaste dagarna. Så även igår den 10 juli då jag besökte Torpöns färjeläger för att vara med på den sjösäkerhetsdag som anordnades för allmänheten. Arrangörer var Civilförsvarsförbundet tillsammans med kommunerna Ydre, Tranås, Boxholm och Mjölby och Torpöns Färjeläge. Det är Bo Nehrman från Civilförsvarsförbundet Västra Östergötland som har varit initiativtagare till arrangemanget och det är mycket tack vara hans arbete som sjösäkerhetsdagen kunde bli verklighet.

Vädermässigt kunde dagen knappast ha börjat sämre. Redan under morgonen och förmiddagen öste regnet ner med undantag för några minuters uppehåll. Det gjorde förstås att många som tänkt besöka evenemanget avstod från det. Arrangörerna hade räknat med cirka 5000 besökare men nu blev det i stället cirka 1000 tappra besökare som trotsade det dåliga vädret. Strax innan det hela skulle börja blev dock vädret bättre och regnandet avtog och kom sedan mest som en och annan skur.

De som trots allt hade tagit sig ut till Torpön blev inte besvikna för där genomfördes ett program som blev mycket uppskattat. Där fanns utställare från polisen, räddningstjänster, sjöräddningssällskapet och Civilförsvarsförbundet för att nämna några av dem. Civilförsvarsförbundet Västra Östergötland visade bland annat sin akutgrupp. I montern fanns Marianne Beemsterboer, Anna Johansson, Gunilla Johansson och Bo Nehrman som tillsammans gjorde fin reklam för förbundets verksamhet. Den som var konferencier under dagen var vår fd verksamhetsledare i Östergötland, Göran Lindqvist. Alla som känner Göran förstår att uppdraget sköttes med den äran och att frivilligheten fick stort utrymme.

Oscar och Johan Johansson, två av våra ungdomar i förbundet, ställde upp som figuranter vid flera tillfällen och hoppade i det kalla vattnet för att sedan bli räddade.  Bland annat visades islivräddning med hjälp av ett konstgjort isflak och sjöräddningssällskapets svävare.  Höjdpunkten var dock då den vedeldade ångaren Boxholm 2 krockade med färjan över till Torpön. Då utbröt brand på passagerarbåten och människor kastade sig i vattnet. Räddningsbåtar, ambulanser och polis från kommunerna runt om sjön Sommen larmades och åskådarna fick se en mäktig räddningsinsats med rökdykning i Boxholm 2 och livräddning av dem som hamnat i vattnet. På färjan hade en man klämts fast i sin bil och räddningstjänsten visade hur man med olika verktyg kunde såga upp bilen och lyfta ut mannen.

För mig, som har sommarstuga vid sjön Sommen och som älskar att fiska och vara på sjön, känns det tryggt att ha sett vilka resurser det finns om olyckan skulle vara framme.

Tack alla som jobbat med att göra sjösäkerhetsdagen till ett så lyckat arrangemang!

Trevlig sommar!