Ungdomar övade elavbrott

I helgen genomförde Civilförsvarsförbundet sitt riksungdomsläger Camp Home vid Skålsjögården mellan Falun och Alfta. Ungdomar från Blekinge och Halland i söder till Hälsingland i norr fick känna på vad som händer när elen försvinner och till råga på allt kom vintern tillbaka med full kraft lagom till lägret startade. Syftet var att lära ut hur man kan klara av att ordna värme, belysning, matlagning, vattenrening och information när ingenting fungerar så som man är van.

Att det snabbt blir kallt inomhus och omöjligt att laga mat och spola i toaletterna blev deltagarna snabbt varse. De hade delats in i fyra olika familjer, som bodde i varsitt hus och hade olika förutsättningar. Familjen Rik hade gott om pengar och dyr mat i kylskåpet, men inget att tillaga maten på. Familjen Smart däremot hade varit så förutseende att de hade investerat i ett reservelverk och andra fiffiga prylar, så att de ganska lätt kunde klara sina basbehov under elavbrottet. Familjen Bonde hade gott om mat, förvaring i matkällare och ett sommarkök med vedspis, så för dem var det inga större problem att klara sig utan el, medan de stackars studenterna i studentkorridoren bara hade lite nudlar och fiskpinnar att äta och väldigt lite pengar.

Som tur var fanns den egna lanthandeln ToppLivs högst uppe på åsen ovanför Skålsjögården. Den hade visserligen väldigt begränsade öppettider och hutlöst höga priser på vissa eftertraktade varor i strömavbrottstider, men samtidigt vänliga studentrabatter på stormkök och nudlar så kön ringlade stundtals lång till butiken. Familjen Rik som hade mycket gott om Camp Home-valuta kunde införskaffa en förstklassig gasolspis med tillbehör och därmed rädda wienerschnitzeln från att behöva kastas.

Civilförsvarsförbundets Unga Ledare Emma Hansson och Lotta Wåhlberg från Falun samt Emil Sandnabba och Felicia Ljungberg från Hedemora skötte det mesta under lägret, med stöd av några av Civilförsvarsförbundets instruktörer. Utbildning varvades med praktisk träning och mycket tid gick förstås åt till att laga mat och diska, men det fanns också tid för nöjen som att bada finnbastu och titta på Bakterieteater. Efter utbildning i hjärt-lungräddning och första hjälpen inträffade en spektakulär olycka med en fyrhjuling med alltför många passagerare i för hög fart. Många personer blev skadade och ett hjärtstopp inträffade, så lägerdeltagarna skyndade snabbt till och larmade 112 och tog om hand de skadade. Efteråt gjordes en genomgång och utvärdering av omhändertagandet, som fick mycket bra betyg.

På söndag morgon väcktes alla av tjutande brandlarm och eftersom de vanliga dörrarna inte gick att använda fanns inget annat att göra än att klättra ut genom nödutgångarna. Alla prickades av vid huvudentrén efteråt och sedan fick de gå in igen och klä på sig och äta frukost. Det var en nyttig övning både för deltagarna och för Skålsjögårdens ägare Åke och Elisabeth Andersson. Man simulerade att Ovanåkers kommun nu ställde ut en nödvattentank på Skålsjögården, som bemannades av kommunens Frivilliga Resursgrupp (FRG). Medlemmarna i FRG ubildas och övas av Civilförsvarsförbundet över hela landet. Därefter berättade Åke hur han utrustat gården med flera reservsystem för att klara driften vid t ex stormar och snöoväder.

Innan deltagare och ledare fick uppleva lyxen att bjudas på spagetti och köttfärssås i huvudbyggnaden, utvärderade alla tillsammans lägret och trots vädret var alla överens om att de hade haft jätteroligt och träffat en massa trevliga människor och lärt sig väldigt användbara och nyttiga saker. Nästa tillfälle att träffas blir på Sommarlägret i Stockholmstrakten och sedan Camp Lost i Hälsingland på höstlovet. Tänk att det kan vara så roligt att utsätta sig för svåra påfrestningar som att vara utan dator och mobiltelefon en hel helg!

[slideshow id=8]

 

Text & Bild: Jannike Wåhlberg