Nya standarder kräver uppdaterade webbläsare

Tekniken är under ständig utveckling och så gäller även för hemsidor. HTML5 och CSS3 är några nya standarder som ger mängder av möjligheter när man skapar en ny hemsida. En dröm för utvecklare och en potentiell mardröm för dig som besökare. För att du ska få uppleva hemsidor som de är skapta att upplevas krävs en uppdaterad webbläsare.

En webbläsare är ett program som kan hämta och återge dokument på en webbserver som innehåller en viss typ av kod. Problemet har varit att webbläsare tolkar koden olika med följden att en hemsida har fungerat perfekt i en webbläsare och inte alls i den andra.

Ända sedan 1994 har ett industrikonsortium (W3C) funnits för att ta fram en standard så att alla webbläsare tolkar koden lika. Idag tolkar webbläsarna koden nästan likadant, men det gäller att du har en uppdaterad webbläsare som följer standarden.

50 procent använder Internet Explorer
Civilförsvarsförbundets hemsida har i genomsnitt 10 000 besökare i månaden. Av dessa använder ungefär 50 procent webbläsaren Internet Explorer och av dessa 50 procent är det 13 procent som använder en webbläsare äldre än Internet Explorer 8 som lanserades 2009.

De som använder sig av en äldre webbläsare går idag miste om vissa funktioner i nya civil.se. Därför är siffran värd att reflektera över med tanke på att det är helt gratis att uppdatera sin webbläsare. En uppdatering ger dig ett säkrare verktyg för att surfa på internet och du får uppleva hemsidorna som de är skapade att upplevas.

För att du ska få ut det mesta av ditt besök finns här några länkar till olika webbläsare som gör att du surfar säkrare och kan använda alla funktioner på civil.se:

Internet Explorer 8 (För Windows XP) http://www.microsoft.com/downloads/sv-se/details.aspx?familyid=341c2ad5-8c3d-4347-8c03-08cdecd8852b

Internet Explorer 9 (För Windows 7) http://windows.microsoft.com/sv-SE/internet-explorer/downloads/ie

Mozilla Firefox http://www.mozilla.org/sv-SE/firefox/fx/

Google Chrome https://www.google.com/chrome?hl=sv

Safari http://www.apple.com/se/safari/download/

Om du är osäker på vilken webbläsare du använder kan du kolla på följande länk: http://www.whatbrowser.org/sv/