Solna/Sundbyberg bäst på hjärtstartare

Civilförsvarsförbundets kampanj Hjärta att hjälpa har hittills medverkat till att över 1 500 hjärtstartare placerats ut i landet. Under sista halvåret 2011 lyckades lokalföreningen i Solna/Sundbyberg placera ut flest hjärtstartare.

Hjärtstartare räddar liv. Varje år drabbas ungefär 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. I nuläget överlever bara cirka 500 av dem.

Antalet hjärtstartare i Sverige ökar snabbt och i dagsläget har över 1500 tillkommit genom Hjärta att hjälpa. Bakom kampanjen ligger Civilförsvarsförbundet som gör det hela helt utan vinstintresse. Målet är ett hjärtsäkrare Sverige.

Hjärta att hjälpa är en kampanj där föreningsmedlemmarna gör en fantastisk insats, helt ideellt, genom att sprida information om att hjärtstartare finns, var de finns och på ställen där de inte finns – uppmana de ansvariga att skaffa en.

För att uppmuntra föreningarna till fler utplacerade hjärtstartare delades under 2010 samt 2011 Hjärta att hjälpas etappris ut. Priset delades ut två gånger per år. Vinnare för etappriset andra halvåret 2011 är Civilförsvarsförbundet Solna/Sundbyberg.

Tidigare har Civilförsvarsförbundet Lomma – Bjärred och Civilförsvarsförbundet Hässleholm tagit hem varsin etapp.

Avgörande är antalet utplacerade hjärtstartare. Civilförsvarsförbundet Solna/Sundbyberg placerade ut 13 stycken från juli till och med december 2011 vilket är beundransvärt. Hjärta att hjälpas etappris består av ett diplom och 3 000 kronor att handla för i förbundets e-butik.

Ann Lundberg, ansvarig för föreningen i Solna/Sundbyberg, blir jätteglad när hon får beskedet om att de med sina 13 utplacerade hjärtstartare gick och vann etappriset för den sista deltävlingen:

– Åh, vad roligt! Vi kommer att ha föreningsstämma nu i mars och jag ser fram emot att meddela de övriga det glada beskedet.

Kontaktuppgifter:

Ulrika Hammargård, Civilförsvarsförbundet, projektkoordinator Hjärta att hjälpa, 070-551 40 45

Anders J Andersson, Civilförsvarsförbundet, kommunikationsansvarig, 070-540 15 65