FRG i Söderhamn fick rycka ut vid stor oljeläcka

Strax innan jul upptäcktes råtallolja i Söderhamns skärgård. När det forskades närmare på varifrån oljan kom såg man att en oljetank på en industri i området hade läckt. I det svåra läget med så mycket arbete att göra valde kommunen att ta hjälp av den frivilliga resursgruppen, FRG, i området.

Den 20 december drabbades Söderhamns skärgård av en oljeläcka, när de väl upptäckte läckan hade 1 700 kubikmeter olja hunnit läcka ut. Kommunen fick sätta in alla de resurser som fanns för att oljan inte skulle hinna rinna ut i havet.

En av de resurser som kallades in var FRG. Det var gruppens första uppdrag och de fick komma in i situationen rätt så tidigt.
– I första skedet fick vi information om läget och skapade oss en bild. Sen gick vi ut i områdena och satte upp lappar på anslagstavlor och la informationslappar i brevlådorna, berättar Ove Wiström, FRG ansvarig i Söderhamns frivilliga resursgrupp om deras arbetsuppgifter.

Utöver detta fick de även jobba på de tre containrar från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där man delade ut kläder, redskap, mat, dryck till dem som arbetade med saneringen av de drabbade områdena, de var även ansvarig för inhandlandet av all möjlig materiel som behövdes.

Hur gick det då för gruppen på deras första uppdrag? Säkerhetssamordnaren på Söderhamns kommun, Michael Lindberg hade inget annat än positivt att säga om insatsen.
– Jag tycker de var förträffliga. Det var en inkörningstid, men det var något nytt för oss alla. Nu har de blivit varma i kläderna och sköter sitt ansvarområde självständigt, säger Michael Lindberg

Arbetet ligger nere under den kalla årstiden men kör igång igen när vårsolen tittar fram.

Text: Sara Khatmi
Foto: Civilförsvarsförbundet Söderhamn