VM-merit för akutgruppen

Lag från hela världen samlades den 18-26 november i Örebro för att spela VM i inomhusfotboll. På plats för det tredje världsmästerskapet för döva i futsal fanns akutgruppen från Örebro för att ta hand om skador och olyckor.

Akutgruppens uppgift under futsal-VM är att finnas till hands vid olycksfall. Utrustade med förbandsväska, hjärtstartare och nackkrage är de redo att rycka in oavsett vilken olycka som sker.

– Vi har varit med på många andra idrottsevenemang och haft mycket övningar där vi fått bra erfarenhet, säger Pekka Kaukonen som är med i akutgruppen och verksamhetsledare i Civilförsvarsförbundet.

Utmaningen med futsal-VM är att göra sig förstådd. 20 olika länder betyder lika många teckenspråk, och trots att det finns tolkar på plats är det inte alltid så lätt att kommunicera.

– Det är ju knepigt alltså, det här med språket. Men man får anstränga sig, det går att kommunicera om man vill, säger Sven-Olov Landström till utsänd reporter från Nerikes Allehanda.

Under veckan har 210 stycken personer fått hjälp av akutgruppen och cirka 10 000 personer har fått information om Civilförsvarsförbundet

– Vi har fått mycket positiva kommentarer på vårt bemötande och det goda omhändertagandet som vi gett. Det var ett fantastiskt uppdrag där det mesta har fungerat klockrent. Arrangören har gjort ett mycket bra jobb, avslutar Pekka.

Akutgruppen kan nöjt titta tillbaka på sin VM-vecka och förbereda sig för framtida uppdrag, nu med en VM-merit i bagaget.

Relaterat material:
Artikel från Nerikes Allehanda
Länk till akutgrupp sidan