Första hjälpen rådet bjöd till presskonferens


Representanter från Svenska Första-hjälpen rådet.

Svenska Första-hjälpen rådet bjöd i förra veckan in till presskonferens och presenterade organisationerna bakom. Rådet har bildats för att kunna garantera att de människor som går en första hjälpen kurs får en kvalitetssäkrad utbildning som följer riktlinjer och den senaste forskningen.

Med de nya riktlinjerna hoppas man på att man kan rädda liv och spara resurser inom sjukvården genom att minska de långa kötiderna.

– Vi märker att allt fler inte själva vågar ta ansvar för sin egenvård. Det som var självklart sedan en generation tillbaka är inte längre en kunskap som förs vidare. Det är verkligen dags att utbilda i Första hjälpen om vi ska använda resurserna rätt inom sjukvården, säger Maaret Castren, Professor i akutsjukvård vid KI, i ett pressmeddelande från Röda Korset.

Svenska Första-hjälpen rådet består av de största utbildningsaktörerna inom Första hjälpen i Sverige: Civilförsvarsförbundet, Svenska Röda Korset, Svenska Livräddningssällskapet och Svenska rådet för hjärt- och lungräddning.

Text: Joel Sundberg
Foto: Anders J Andersson