Det man inte vet kan man inte förhålla sig till

Tillgången till information är oerhört viktig. Det man inte vet kan man inte förhålla sig till.

Det behöver inte alls handla om livsviktiga saker. Låt mig ge ett exempel från igår, söndag.

Jag var på väg hem till Solna efter att ha varit i sommarstugan under veckoslutet. Som så ofta annars körde jag E4-an från Gävle mot Stockholm. Någon kilometer före den södra utfarten blev det i stort sett stopp i trafiken.

Jag hade inte sett någon information. Radion hade heller inte heller tagit emot någon RDS-sändning som förklarade det hela. Jag gissade på en trafikolycka och ringde Trafikradion. Det visade sig vara ett vägarbete, ett beläggningsarbete av E4 södergående mellan Uppsala och Knivsta, hela sträckan på en gång.

Vi tog oss framåt en billängd i taget. Ofta stog vi helt stilla. Det tog oss drygt en och en halv timme att komma förbi detta omfattande hinder. Vilken tur att vi inte hade någon tid att passa, t.ex. ett flyg på Arlanda. Hindret hade enkelt kunnat undvikas genom tydlig information i god tid till oss trafikanter. Det finns nämligen alternativvägar. Men det man inte vet kan man alltså inte förhålla sig till.

Det bara att hoppas att Trafikverket (ansvarig myndighet) och Svevia (bolag, tidigare myndighet, som är utförare) har mycket god grund för att göra detta omfattande arbete nu, och på det sätt man gör det, när pendlingen mellan Uppsala och Stockholm drar igång igen. Att använda tåg har ju visat sig inte vara utan komplikationer.

PS Vi bilister skulle kunna underlätta för varandra genom att samarbeta och inte bara tänka på oss själva. Igår bidrog våra egna ageranden till att trafiken flöt ännu sämre.