Gottfrid finns för barnen

I morse hörde jag ett radioinslag från Norge. Det handlade om att regeringskansliet skickat ut information till bl.a. förskolor som stöd till de samtal som kan komma med barnen som följd av de terrordåd som drabbat norrmännen. Det är utmärkt att man även tänker på de riktigt unga medborgarna i ett sammanhang som detta. Även de berörs.

Jag kom då att tänka på Gottfrid. Civilförsvarsförbundet tog nämligen för några år sedan fram ett sådant arbetsmateriel för att underlätta samtal med barn i svåra situationer. Vi kallar det för ”Gottfrid”. Det finns  tillgängligt på denna hemsida för nedladdning utan kostnad.

”Gottfrid” tar sikte på alla slags situationer som innebär en smärtsam eller på annat sätt svår upplevelse. Det kan handla om reaktioner på TV-inslag från krishärdar, men det kan även handla om att bästa kompisen flyttar, att den egna kaninen dör eller något annat som barn uppfattar som hemskt eller läskigt.