Hässleholm bäst på hjärtstartare

Civilförsvarsförbundets kampanj Hjärta att hjälpa har hittills medverkat till att över 1 200 hjärtstartare placerats ut i landet. Under första halvåret i år lyckades lokalföreningen i Hässleholm placera ut flest hjärtstartare.

Hjärtstartare räddar liv. Varje år drabbas ungefär 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. I nuläget överlever bara cirka 400 av dem.

I Sverige finns tusentals hjärtstartare, ingen vet riktigt hur många, men uppskattningsvis har ungefär en sjättedel tillkommit genom Hjärta att hjälpa. Bakom kampanjen ligger Civilförsvarsförbundet som gör det hela helt utan vinstintresse. Målet är ett hjärtsäkrare Sverige.

För att uppmuntra till fler utplacerade hjärtstartare delas från och med 2010 Hjärta att hjälpas etappris ut. Priset delas ut två gånger per år. Vinnare för etappriset första halvåret 2011 är Civilförsvarsförbundet Hässleholm.

Tidigare har Civilförsvarsförbundet Lomma – Bjärred och Civilförsvarsförbundet Dorotea tagit hem priset.

Avgörande är antalet utplacerade hjärtstartare. Civilförsvarsförbundet Hässleholm placerade ut tio stycken från januari till och med juni 2011 vilket är beundransvärt! Hjärta att hjälpas etappris består av ett diplom och 3 000 kronor att handla för i förbundets e-butik.

Nils Bertil Finn, ordförande i Hässleholm, blir glad när han får beskedet om etappriset:

– Se där! Fantastiskt! Men det förvånar mig inte. Det här med hjärtstartarna är en bra grej och lätt att marknadsföra så vi har gjort vad vi kunnat! Stort tack!