FRG deltar i kriscentrum för chockerade norrmän

På grund av bombningen och dödskjutningarna i Norge var stämningen på flera svenska campingar under gårdagen väldigt tryckt. Många campingar är fyllda av norrmän och i Norrbotten beräknas det finnas runt 20 000 norska besökare.

Räddningstjänsten i Luleå beslutade därför att upprätta kriscentrum för att ta emot chockade norrmän. Då den frivilliga resursgruppen i Luleå tidigare har gjort goda insatser blev de tillfrågade att ställa upp.

– Självklart vill man ställa upp vid en sådan tragisk händelse. Det har stundtals varit lite knepigt att få ihop folk nu vid semestertid men många är väldigt duktiga på att ställa upp och vi har till och med folk på standby som är redo att rycka in om trycket blir hårdare, säger Anders Nordlund, verksamhetsledare för Civilförsvarsförbundet i Norrbotten.

Än så länge har det inte varit någon rusning till kriscentrumet men flygblad delas ut och för de som har behov av extra stöd så finns kriscentrumet där.

– Det beräknas finnas kring 20 000 norrmän i norrbotten just nu och vi känner därför att det är viktigt att vi finns och visar vårt stöd, avslutar Anders Nordlund.

Civilförsvarsförbundets tankar går idag till offrens anhöriga och till alla andra som drabbats av attackerna.

Text: Joel Sundberg
Foto: Anders Nordlund