Camilla har Hjärta att hjälpa

Camilla Qwinten

Trots att Camilla Qwinten, receptionist på Parkmöllans Friskis & Svettis i Malmö, aldrig tidigare använt en hjärtstartare var det självklart att använda den när en ung man runt 40 år plötsligt föll ihop över löparbandet.

Den första tanken hos Camilla Qwinten var att mannen hade tuppat av på grund av vätskebrist. Men vid en närmare anblick förstod hon att något allvarligare hade hänt.

Camilla påbörjade en livräddande insats med Hjärt- och lungräddning tillsammans med en annan besökare på gymmet. De såg även till att den hjärtstartare som de köpt via Civilförsvarsförbundets projekt Hjärta att hjälpa kom på plats.

– När jag tog fram hjärtstartaren tänkte jag ”hur ska det här gå” eftersom jag aldrig använt en hjärtstartare förut, säger Camilla Qwinten.

Apparaten startade och Camilla lyssnade och följde de instruktioner som hjärtstartaren gav och levererade sedan en stöt till mannen.

– Hjärtstartaren var lätt att använda trots att man var mitt uppe i ett obehagligt kaos. När hjärtstartare började prata så var det lätt att hänga med och förstå vad man skulle göra, avslutar Camilla.

Tack vare hjärtstartaren och de snabba insatserna från Camilla och besökaren på gymmet överlevde mannen hjärtstoppet utan några större fysiska men.