Camp Tensta fick celebert besök

Under fredagen drog Camp Tensta igång. Lägret är del två av bröllopspresenten till kronprinsessparet där del ett var förra årets Camp Lost. Ett 10-tal ungdomar från Civilförsvarsförbundet tog sig till Tensta där de under helgen har umgåtts med de ungdomar de lärt känna från Tensta community center. Temat för helgen var ”Livet i Tensta” vilket bjöd ungdomarna på modevisning, kokbok, djupa samtal och inte minst ett besök av kronprinsessparet.

Daniel och Rasmus samtalar
Babek
Victoria äter kebab
Dans avslutade besöket.

Fredagen började med några lära känna varandra övningar då det var sex månader sedan ungdomarna sist träffades. Namnlekar varvades med övningar där de var tvungna att ta ställning till olika påstående utan att få någon möjlighet att förklara sitt val. Något som inte alltid är så lätt

– Man vill gärna motivera varför man väljer det man väljer säger Julius Kramer, en av Civilförsvarsförbundets deltagare på lägret.

Fredagaftonen bjöd på en modevisning som hade anordnats som ett projektarbete där de insamlade pengarna skulle hjälpa andra barn i världen. Modeller var femteklassare från Elinsborgskolan och de bjöd bland annat på klädslar för hemmet och skolan. Modevisningen innehöll även inslag av sång och dans.

Efter modevisningen började matlagningen. Det var dock inte alltid helt solklart vad som skulle tillagas. Köfte, biberdolmar och burek var maträtter som utan recept skulle tillagas. I slutet av helgen ska recepten samlas för att förhoppningsvis kunna bli en gemensam kokbok.

Celebert besök
Lördagmorgon var inte vilken morgon som helst. Vid niotiden fick ungdomarna celebert besök. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel knackade på dörren och togs emot med glädje och lite nervositet.

En gemensam frukost skulle ätas för att fortsättas med aktiviteter. Ungdomarna var självklart nyfikna på hur det var att vara kronprinsessa och en av frågorna var om de någonsin kommer hem och sätter sig i soffan för att titta på TV?

– Det är en bra fråga, men oftast är det fullt upp så det händer inte särskilt ofta. Nu under våren har vi tillexempel endast en ledig helg, säger kronprinsessan Victoria.

Innan aktiviteterna skulle fortsätta hann de även med att diskutera film, hjärtstartare och relationsråd.

Utanförskap och innanförskap
Efter frukosten genomförde man en diskussion om utanförskap och innanförskap. Halva gruppen fick tillsammans med kronprinsessparet lyssna till Babek som berättade om sin bakgrund och de tuffa saker som han varit med om. Men vändningen kom.

– I lumpen fick jag möjlighet att göra mina uppgifter tills jag lyckades. När jag väl lyckades fick jag en klapp på axeln och beröm och jag insåg att känslan att få beröm när man gjort något bra ville jag känna igen, berättar Babek.

Med sin nyvunna känsla ville han hjälpa andra som också haft det svårt. Därför började han att jobba med ungdomar då han kände igen sig i deras liv.

– Det är viktigt att ungdomar får höra din story, säger Prins Daniel när han lyssnar till Babeks berättelser från ungdomstiden.

Diskussionen fördes vidare och ungdomar från Tensta berättade att de ofta är stökiga för att de inte förstår vad läraren säger och kronprinsessan Victoria berättade lite om sin skolgång och att hon, pågrund av sin dyslexi, behövde lugn och ro för att på bästa sätt kunna lära sig.

Kurdisk dans
Den andra halvan av gruppen fick dansa. Kurdisk dans med Berfin Acar testades och höfter skakades medan de flesta drog på smilgroparna.

Besöket avslutades med att kronprinsessparet också fick testa kurdisk dans och fotograferas tillsammans med ungdomarna. Både Kronprinsessan Victoria och Daniel var mycket nöjda med besöket, kebaben från GottGottGrillen och framförallt samtalen med ungdomarna.