Rolig 112-insats med komplikationer

Att ställa upp som frivillig på 112-dagen var för mig en självklarhet. Det är stimulerande att göra någonting konkret och praktiskt – att möta människor. Det ger mig också en värdefull påminnelse om hur det är att vara frivillig.

Sagt och gjort. Tillsammans med sex andra frivilliga från förbundskansliet lämnade jag kontorsmiljön kl 10.30. Det snöade ymnigt och blåste. Idén var att med tunnelbanan – pendeltåget drogs med stora förseningar – ta oss till Sergels torg kl 11.30 för att där delta i den mänskliga formationen av 112. Under resan skulle vi dela ut informationskorten om Sveriges viktigaste telefonnummer och berätta att vi kommer från Civilförsvarsförbundet.

Resan med T-banan började bra. Många människor sken upp och visade intresse för kortet som delades ut. I den vagn jag uppehöll mig var det många invandrare boende i Hjulsta-Tensta-Rinkeby.

När vi kom till den station som heter Västra skogen tog resan plötsligt slut. Vi informerades om att det var rökutveckling vid nästa station, Stadshagen, och att ingen trafik släpptes förbi. Klockan var då 11. Tåget utrymdes. Rådslaget resulterade i att vi i rask takt promenerade till pendeltågsstationen Karlberg. Det tog en halvtimme på isiga och oplogade gångbanor.

Vid Karlberg hade inte mindre än tre bilar/transportfordon kört fast. Vi kunde med handkraft hjälpa loss två av dessa, men den tredje hade alldeles för dåligt på ”fötterna”, så han fick ringa efter bärgare.

Väl inne på Karlbergs station kom omgående ett pendeltåg som skulle gå i rätt riktning, dvs. till Stockholm C. Dit kom vi när klockan var 12 efter att ha varit stillastående på den resa som annars tar tre minuter. Drygt fem minuter senare var vi på ”Plattan”. Där syntes inte ett enda spår av en 112-formation. Telefonkontakt med SOS Alarms ansvarig för marknad och kommunikation utvisade att det inte blev något av med den. Väderförhållandena höll människor borta eller snarare trafikstörningarna.

De informationskort som vi hade – 500 stycken – gick åt väldigt snabbt. Det gjorde korten även på alla andra platser runt om i Sverige där Civilförsvarsförbundet var aktivt på 112-dagen.

För som medarbetaren Ulrika uttryckte det: Inget stoppar Civilförsvarsförbundet!