112-dagen


Generalsekreterare Anders M. Johansson delar ut 112-kort på tunnelbanan påväg mot Sergels Torg.

Runt om i landet har Civilförsvarsförbundet under dagen delat ut information om Sveriges viktigaste nummer, 112. Sammanalagt tog Civilförsvarsförbundet på sig att dela ut 65000 plånbokskort. Rapporter tyder på att dagen varit lyckad och många lokalföreningar hade behövt fler kort. Kanslipersonalen i Sundbyberg gav sig även ut på ett äventyr för att medverka.

Klicka på bilderna för större

Klockan 11:45 skulle en mänsklig kedja bilda siffrorna 112 på Sergels Torg i centrala Stockholm. Väderleken orsakade problem och personalen från kansliet i Sundbyberg, som åkt i god tid, fastnade på tunnelbanestationeb Västra Skogen då det var rökutveckling på nästkommande station, Stadshagen.

Det hindrade inte Civilförsvarsförbundet från att dela ut plånbokskort. Vilt utspridda på tunnelbanans blå linje delades korten ut till både gammal som ung. Generalsekreteraren deltog och hade inga större problem att sprida budskapet.

– Jag hade nästan slut kort när vi väl kom av tunnelbanan, säger generalsekreteraren Anders M. Johansson

För att hinna fram till Sergels Torg i tid bestämde man sig för att promenera till pendeltågsstationen Karlberg. En promenad på 30 minuter som gav tillfälle för att sprida information till hundrastare, motionärer och andra som eventuellt skulle missat dagen. Väl framme vid Karlbergs station gjordes nästa insats.

En personbil och två stycken budbilar satt fast i en backe och hade svårt att ta sig därifrån. Till allmänhetens förfogande ställde Civilförsvarsförbundet upp och knuffade. Ett par svettiga minuter senare var två av bilarna hjälpta och resan mot Sergels Torg fortsatte. Den tredje bilen fick ringa efter bärgare.

Väl framme på Sergels Torg, 20 minuter för sent, var kalaset över. Insatserna efter vägen hade tagit för lång tid för att kunna medverka vid bildandet av den mänskliga kedjan. Trots det hade alla plånbokskort delats ut, bilar hade hjälpts på vägen och en frisk promenad i snöstormen var avverkad.

112-dagen var en lyckad dag som togs emot väl av allmänheten.

Övriga rapporter och bilder från föreningar ute i landet kommer att samlas på sidan 112-dagen.