Ungdomsmässa i Vallentuna


Viktor Hedlund, 12 år, hjälper pappa Kenneth med sin brutna arm. Hjälp får han av Civilförsvarsförbundets instruktör Camilla Hanström.

På Nova – ungdomens hus i Vallentuna kunde man under lördagen testa på styrkelyftning, disco-dans och göra upp eld med ett tändstål. Civilförsvarsförbundet stod för överlevnaden på ungdomsmässan som lockade ett flertal ungdomar i varierande åldrar. Målet var att rekrytera medlemmar och göra allmänheten medvetna om vad Civilförsvarsförbundet är.

Klicka på bilderna för större

Med en morakniv och ett tändstål instruerar Simon Hanström-Lundin besökarna om hur man på ett enkelt sätt gör upp eld – något som ser enkelt ut för den erfarna men som kräver några försök för den som testar för första gången.

– Alla har lyckats göra upp eld och hittills är det ganska många, säger Simon och visar upp påsen där de uppeldade bomullstussarna ligger.

Camilla Hanström, instruktör i Civilförsvarsförbundet, har fångat upp Viktor Hedlund, 12 år, för att visa hur han med hjälp av tidningspapper och bandage ska ta hand om pappa Kenneth ifall armen skulle brytas – igen.

– Jag bröt armen för några år sedan när vi var uppe i fjällen för att åka skidor och nu ska vi snart upp igen, säger pappa Kenneth.

Civilförsvarsförbundet lockar med helt andra saker än de flesta andra utsällarna. Bland discodansare, fotbollsspelare och kyrkmusiker visar Herman Björksved, ordförande i ungdomsrådet, hur man gör HLR. Många ungdomar stannar upp, men det är få som vågar prova.

– Det som lockar mest är Frivilliga resursgrupper, tillägger Herman.

Ungdomsmässan är bara en del av ungdomsrådets helg. Här har de under förmiddagen haft möte där de planerat för årens ungdomsläger och imorgon ska alla utbilda sig till instruktörer i Hjärt-lungräddning.

När jag lämnar ungdomsmässan har ännu inga nya medlemmar tillkommit men de frivilliga som står i Civilförsvarsförbundets monter är säkra på att när besökarna kommit hem och smält den information de fått så kommer de att bli medlemmar i Civilförsvarsförbundet.