Lomma-Bjärred bäst på hjärtstartare

Hjärta att hjälpa logotypeCivilförsvarsförbundets kampanj Hjärta att hjälpa har hittills medverkat till att 1.054 hjärtstartare placerats ut i landet. Under andra halvåret i fjol lyckades lokalföreningen i Lomma-Bjärred placera ut flest hjärtstartare.

Hjärtstartare räddar liv. Varje år drabbas ungefär 10.000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. I nuläget överlever bara cirka 300 av dem.

I Sverige finns cirka 4.000 till 5.000 hjärtstartare varav ungefär en femtedel tillkommit genom Hjärta att hjälpa. Bakom kampanjen ligger Civilförsvarsförbundet som gör det hela utan vinstintresse. Målet är ett hjärtsäkrare Sverige.

För att uppmuntra till fler utplacerade hjärtstartare delas från och med 2010 Hjärta att hjälpas etappris ut. Priset delas ut två gånger per år. Vinnare för etappriset andra halvåret 2010 är Civilförsvarsförbundets lokalförening i Lomma-Bjärred.

Avgörande är antalet utplacerade hjärtstartare. Civilförsvarsförbundet Lomma-Bjärred placerade ut 13 stycken. Hjärta att hjälpas etappris består av ett diplom och 3.000 kronor att handla för i förbundets e-butik.

Bengt Widén, ordförande i Lomma-Bjärred, blir glatt överraskad över etappriset:

– Men vad trevligt! Åh, så roligt! Det var inte illa alls. Vi ska ha möte i föreningen den 15 februari, då blir det trevligt att berätta detta.