Besök av nederländska staten hos Civilförsvarsförbundet

Den 19-20 januari är Civilförsvarsförbundet värd för en delegation från Nederländerna. Delegationen består främst  av företrädare för landets säkerhetsministerium.

Det är Civilförsvarsförbundets koncept för allmänhetens egna säkerhetsåtgärder (självskyddet) och FRG-konceptet som motiverat Nederländerna att besöka oss. Det finns ingen motsvarighet till dessa på deras hemmaplan. Besöket har föregåtts av en insats i Amsterdam av förbundets egen Harry Sepp.

Onsdagen ägnas åt genomgångar på förbundskansliet, där jag tar emot. Senare vidtar överläggningar med deltagande av Leni Björklund och mig.

Under torsdag förmiddag besöker delegationen MSB. Därefter äter den lunch i riksdagshuset tillsammans med Försvarsutskottets ordförande, Håkan Juholt. Eftermiddagen ägnas åt ett besök på Försvarsdepartementet.

På fredag besöker delegationen Järfällas FRG och även kommunens räddningstjänst innan den sätter kurs på Amsterdam.

Det är hedrande för Civilförsvarsförbundet, att ett annat land uppmärksammar det vi gör genom att besöka oss. Värt att notera är att det är Civilförsvarsförbundet som sammanför delegetionen med tjänstemän från Nederländernas säkerhetsministerium med MSB, Riksdagen och Regeringskansliet.

Civilförsvarsförbundet har tidigare exporterat tjänster till Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland, Polen och Ukraina. Nu finns vi på plats i Förenade arabemiraten. Kanske är även Nederländerna en framtida samarbetspartner?