Tio ideella föreningar får hjärtstartare av Civilförsvarsförbundet

Bland de tio föreningar som får hjärtstartare av Civilförsvarsförbundet finns idrottsklubbar, byalag, en pensionärsorganisation och ett museum.
Det var vid internationella hjärthälsodagen i september som allmänheten bjöds in att nominera mottagare av hjärtstartare.

Sammanlagt är det tio föreningar, byalag eller organisationer med små ekonomiska resurser som nu får varsin hjärtstartare från Civilförsvarsförbundet genom kampanjen Hjärta att hjälpa. Varje hjärtstartare är värd 15.000 kronor.

Beslutet om tilldelning har fattats av Civilförsvarsförbundets generalsekreterare.

­­– Risken att drabbas av plötsligt hjärtstopp finns där både för fattig och för rik. Därför vill vi gärna ge ideella organisationer som saknar egna resurser en möjlighet att få en hjärtstartare, säger Civilförsvarsförbundets generalsekreterare Anders M. Johansson.

För kommentarer från var och en av mottagarna, kontakta Anders J Andersson (se nedan).

Totalt delar Civilförsvarsförbundet ut tio hjärtstartare vid sin första donation till ideella organisationer i Sverige. De tio är (bokstavsordning):

FC Örkelljunga, Örkelljunga

FK Friskus – Varberg, Varberg

Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund, Sandviken

IFK Viksjö, Järfälla

Norröra Samfällighetsförening, Blidö

Seskarö PRO-förening, Seskarö

Studiefrämjandet i S Närke/Karlskoga – Degerfors, Kumla

Stugubygdens framtid, Stugun

Tyringe Museum, Tyringe

Örebro Alliansen för ungdomsfotboll (Adolfsbergs IK), Örebro

Kontaktuppgifter:
Anders M. Johansson, Civilförsvarsförbundet, generalsekreterare, 070-647 60 95

För kommentarer från mottagarna av hjärtstartarna:

Anders J Andersson, Civilförsvarsförbundet, kommunikationsansvarig, 070-540 15 65

 

Civilförsvarsförbundet
Civilförsvarsförbundet är en idéburen, medlemsdriven organisation för säkerhet till vardags och vid kris. Vi finns för att utbilda, informera och hjälpa. Förbundet grundades 1937 och har cirka 22.000 medlemmar i hela landet. Vi hjälper myndigheter och enskilda i arbetet för en säkrare vardag. Detta sker genom bland annat utbildning av både barn och vuxna.

Kampanjen Hjärta att hjälpa startades 2006. Civilförsvarsförbundets medlemmar verkar för att hitta sponsorer som finansierar lokala hjärtstartare. Hittills har det resulterat i 1.015 utplacerade hjärtstartare. I Sverige finns cirka 5.000 hjärtstartare utanför sjukhusen. Varje år drabbas ungefär 10.000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. I nuläget överlever bara cirka 400 av dem. Med hjärtstartare kan närmare 70 procent räddas till livet.