Säkerhetsdag i Hedemora

Civilförsvarsförbundet Hedemora arrangerade under november en säkerhetsdag i samarbete med kommunen, polisen, räddningstjänsten och ambulanspersonalen. Initiativtagare bakom dagen är Sandra-Linnea Johansson, medlem i Civilförsvarsförbundet Hedemora.

Sandra-Linnea Johansson

Hur föddes idén med en säkerhetsdag?
Jag är själv väldigt intresserad av säkerhet och därav kom idén att ha en Säkerhetsdag i Hedemora. Jag har sett samhällets brister och märkt att det finns en hel del människor som inte vet vad de ska göra om något skulle inträffa. Då en olycka inträffar på vägarna så vet inte många hur man går till väga. Det var där ungdomarna i Civilförsvarsförbundet kom in och fick visa vad man själv kan göra innan räddningstjänst, polis och ambulans anländer till olycksplatsen. Samtidigt är det inte många som vet hur stor insats räddningstjänsten egentligen gör vid en olycka. Därför tyckte jag att de kunde få visa upp hur de går till väga för att ge folket som var på plats, och även oss själva inom Civilförsvarsförbundet, en bättre bild av det hela. T.ex. då de klipper upp en bil.

Hur gick du tillväga för att få med alla aktörer på denna dag?
Jag la över ett stort arbete på Gösta Ljungberg och Kristina Nilsson i Civilförsvarsförbundet Hedemora så de fick ringa runt till alla och bråka med en del som senare ändå aldrig dök upp. Jag är oerhört tacksam över deras engagemang i planeringen och fixandet av Säkerhetsdagen. Sedan hjälptes vi åt och jag kollade av med dem vilka företag, myndigheter och om kommunen kunde komma. Jag fixade även texten till reklamen som publicerades i Hedemora Annonsblad.

Finns det några planer på framtida säkerhetsdagar?
Vi har pratat om att ha en Säkerhetsdag i april-maj 2011, då det kanske är lite varmare väder.
Nu bestämde jag datumet 27 november på grund av att det var första advent den 28 november. Jag ville att människorna som besökte oss på Kraftgatan 8 i Hedemora skulle få information om att det kan vara bra att tänka på att ha nya batterier i brandvarnaren och byta batteriet under första advent varje år. Då vet man att man har ett nytt batteri som fungerar. Eftersom att det är halt på vägarna nu och det blir många trafikolyckor så skulle besökarna få ta en lärdom om vad som kan vara bra att ha med sig i fordonen. T.ex en filt eller något, samt att se att de faktiskt kan göra en insats även om Räddningstjänsten, Polisen och Ambulansen inte är närvarande. Vi visade även upp hjärtstartaren under Säkerhetsdagen.

Några tips till andra som vill genomföra en säkerhetsdag?
Tänk på vad er kommun eller by behöver för säkerhet. Att kunna Hjärt- och Lungräddning behövs vart man än är, samt veta vad man ska säga då man ringer larmnumret 112. Vad gör dig säker i din bostad året runt? Ett bra inbrottslarm, en brandsläckare och ett nytt batteri till brandvarnaren som byts varje år till första advent. Säkerhetsdagen handlar om säkerheten för människan och för samhället.