Camp Lost 2010

På Lövön, en Ö strax norr om Ludvika där det varken finns rinnande vatten eller el, har ett 60-tal ungdomar samlats för Camp Lost. Ett överlevnadsläger som arrangeras av Civilförsvarsförbundet.

Ett gäng glada ungdomar lagar mat över öppen eld. Det tillagas allt ifrån korv och makaroner till nudelwok. Trots att vissa sovit ute på ön under vindskydd syns inga sura miner.

– Se till att korven får en kryddig arom, säger Julius, en av de rutinerade lägermedlemmarna, med en tillgjord röst som får de andra deltagarna runt elden att utbrista i skratt.

Efter allt skoj vid maten är det dags för aktiviteter. Där lär de sig bland annat hur man på ett enkelt sätt gör upp eld med hjälp av en morakniv, ett tändstål och trä.

– Jag brukar skoja lite med killarna och ge dem surt trä, säger Pontus, instruktör på Civilförsvarsförbundet, med ett leende.

På nästa station är det hinderbana. För att klara hinderbanan gäller det att samarbeta. Deltagarna förstår snabbt vad som gäller och lyfter och peppar varandra över hindren för att bli klar så snabbt som möjligt.

Under måndagen genomförs en stor övning tillsammans med ambulans, polis och räddningstjänst. När ungdomarna samlats för avresa till fastlandet exploderar ett par gasflaskor på ön. Ett 10-tal skadas och behöver akut hjälp.

Ungdomarna uppfattar snabbt vad som hänt och börjar ta hand om de skadade. Allt från brännskador till blodsockerfall skulle tas hand om. De kunskaper ungdomarna fått skulle nu användas.

– Han blöder kraftigt från benet och håller sig om magen. Troligtvis är det invärtes skador också säger Felicia Ljungberg, ståendes på knä vid en av de skadade.

Efter 39 minuter anländer hjälpen. Sjukvårdspersonalen tog hjälp av ungdomarna för att få en samlad bild av vad som hänt och skapar en uppsamlingsplats samt börjar transport av skadade till fastlandet.

Ungdomarna får beröm över sina insatser och övningen avslutas med en gemensam lunch.

Mer information och bilder från Camp Lost kommer i Civil nummer 9 som utkommer i början av December.

Ett inslag om lägret hittar du på svtplay.se

Läs ungdomarnas egna nyhet om Camp Lost 2010.

 


Klicka på bilderna för större.