UAE och varför inte Ryssland?

Civilförsvarsförbundets utsände i Förenade arabemiraten, Patrik Vuorio, är hemma på semester och kanske för att även svalka sig lite. I augusti är det som varmast i Abu Dhabi, där Patrik bor sedan förvåren 2009. Den svenska modellen, FRG-konceptet, håller på att sprida sig till flera emirat. Det finns en stor entusiasm bland de frivilliga, som fått meningsfulla samhällsuppgifter. Myndigheternas intresse ökar i takt med att ”Sanid” visar sig. Det bådar gått för medborgarna.

Jag fick för övrigt tillfälle att samtala med NCEMAS chef – motsvarigheten till MSB – i samband med att Civilförsvarsförbundet medverkade i ”Crisis & Emergency Managemanet Conference 2010” i Abu Dhabi i början av detta år. Jag såg däremot inte skymten av några andra svenska aktörer. US’ Homeland security fanns däremot också på plats för intressanta erfarenhetsutbyten. Det finns en hel del gemensamma nämnare.

Den 18 augusti skrev Dagens Nyheter om de enorma skogsbränder som härjat i Ryssland och som  fortfarande inte helt har avtagit. ”Volontärer viktig del i arbetet” var en av rubrikerna. I artikeln talas om att ryssarna går snabbkurs i hur man bygger upp folkrörelser och att det nog bara kan gynna landet på sikt. Proffsen visar dock en illa dold irritation, vilket inte förvånar den som varit med ett tag. Det brukar proffs kunna göra tills man inser vilken nytta frivilliga kan göra.

Ryssland kan vara en ny ”marknad” för Civilförsvarsförbundet, särskilt om våra förutsättningar att verka i Sverige försämras. Vi kan ju inte tänka oss något annat än att vara nyttiga där det behövs.