Två livräddande insatser och flera hjälpta barn

Hitta Vilse märke.

Civilförsvarsförbundet hjälpte till när kronprinsessparet gifte sig

En titt i backspegeln visar att volontärerna från Civilförsvarsförbundet gjorde skillnad under bröllopsdagen den 19 juni. Det blev allt från akuta livräddande insatser, hjälp att hitta bortsprungna barn, plåstra om skrubbsår och att hjälpa allmänheten med information.

Civilförsvarsförbundet ställde under bröllopsdagen upp med åtta stationer med åtta informationstält, åtta Hitta-Vilse tält och fem mobila hjärtstartarteam. Sammanlagt omfattade det 160 frivilliga från Civilförsvarsförbundet och ett 15-tal personer från FRO (Frivilliga Radioorganisationen), som hjälpte till med kommunikationen under dagen.

Två livräddande insatser gjordes. En fyraåring fick andningsstopp när hon satte i halsen. Civilförsvarsförbundets volontärer hjälpte till och fick ut matrester. Flickan blev helt återställd. I det andra fallet handlade det om en förmodad blindtarm, personen fick hjälp att snabbt komma under läkarvård.

Tolv personer fick någon form av sjukvård. En militärmusikant segnade ihop och fick vatten och omvårdnad i väntan på ambulans. Flera blev omplåstrade, bland annat en tioårig pojke som skrubbat sitt knä. Inget hjärtstopp rapporterades.

Under dagen delades också runt 12 000 Hitta Vilse-märken ut av polis och Civilförsvarsförbundets volontärer. Flera barn kom snabbt tillrätta tack vare att de hade föräldrarnas mobilnummer antecknade på Hitta Vilse-märket.

Hitta Vilse-tälten var engagerade, i samarbete med polisen, i arbetet att finna minst sju bortsprungna barn. Flera återfanns men en fick efterlysas. Det gick inte att ta miste på glädjen hos barnen och deras föräldrar när de återfanns. Några barn kom själva till Hitta Vilse-tälten när de kommit ifrån sina föräldrar. De visste att här fanns det hjälp. Under tiden jobbade volontärerna och polisen med att hitta föräldrarna. Signalement och information gick via radio ut till samtliga Hitta Vilse-tält och polisens speciella grupp för bortsprungna barn kopplades in.

Civilförsvarsförbundet hjälpte mer än 50 000 människor med information på ett eller annat sätt. Den vanligaste frågan som ställdes var ”Var ser jag kronprinsessparet bäst efter kortegevägen?”.

– Med facit i hand gjorde vår insats skillnad. Vi är glada över att ha kunnat hjälpa både barn och vuxna denna vackra bröllopsdag. Flera av volontärerna sa uttryckligen att det hade varit jättekul, säger generalsekreterare Anders M. Johansson.

All information om Civilförsvarsförbundets insats finns på https://civil.se/#/det-gor-vi/vilse-pa-brollop. Här finns även färdig grafik, bilder och illustrationer.

Kontaktuppgifter:
Anders M. Johansson, Civilförsvarsförbundet, generalsekreterare, 070-647 60 95
Anders J Andersson, Civilförsvarsförbundet, kommunikationsansvarig, 070-540 15 65

Civilförsvarsförbundet

Civilförsvarsförbundet är en idéburen, medlemsdriven organisation för säkerhet till vardags och vid kris. Vi finns för att utbilda, informera och hjälpa. Förbundet grundades 1937 och har cirka 22 000 medlemmar i hela landet. Vi hjälper myndigheter och enskilda för en säkrare vardag. Genom projektet Hjärta att hjälpa har Civilförsvarsförbundet bidragit till att över 700 hjärtstartare placerats ut i landet. Sedan december 2009 driver Civilförsvarsförbundet helt ideellt tillsammans med Svenska HLR-rådet ”Sveriges Hjärtstartarregister”.
civil.se
www.hjartstartarregistret.se

 

Relaterat Material

Anders M. Johansson

 

Anders M. Johansson – Generalsekreterare

 

 

 

Anders J Andersson

 

Anders J Andersson – Kommunikationsansvarig, Redaktör