160 frivilliga i allmänhetens tjänst under bröllopsdagen

Civilförsvarsförbundet hjälper till när kronprinsessparet gifter sig

En stor informationsinsats kombinerat med hjälp åt barn som kommer bort från sina föräldrar plus mobila hjärtstartarteam. Det bidrar Civilförsvarsförbundet med för att hedra kronprinsessan Victoria under hennes och blivande prins Daniels bröllopsdag.

Kronprinsessan Victoria är sedan 2007 officiell beskyddare av Civilförsvarsförbundet, en idéburen medlemsdriven organisation som jobbar för säkerhet till vardags och vid kris för både vuxna och barn.

– När vi fick en förfrågan från hovet om vi ville hjälpa till så svarade vi naturligtvis ja. Det är en viktig uppgift för oss att få bidra till något konkret som kan vara till gagn för både barn och vuxna. Dessutom är det en stor ära, säger Anders M. Johansson, generalsekreterare.

Det här gör Civilförsvarsförbundet:

  • Åtta informationstält utspridda på strategiska platser längs kortegevägen efter samråd med hovet. Här kan allmänheten få information om exempelvis kortegevägen, praktiska detaljer som närmaste t-banestation, toaletter, mat och vatten.
  • Åtta Hitta-Vilse tält samlokaliserade med våra informationstält. I Hitta Vilse-tälten tar vi hand om och pysslar om barn som kommit bort från sina föräldrar. Vi kommer att ha sagoböcker, leksaker och gosedjur. Vi samarbetar med polisens grupp som jobbar med bortkomna barn.
  • Fem mobila hjärtstartarteam. Varje år drabbas 10 000 människor av plötsligt hjärtstopp. Drygt 93 procent avlider. Med hjälp av hjärtstartare kan en stor majoritet av alla drabbade räddas till livet. Våra mobila hjärtstartarteam kommer att röra sig på stan bland allmänheten och finnas till hands när det behövs.

Alla tält och även de mobila hjärtstartarteamen är utrustade med första förband. Det kommer även att finnas druvsocker om någon drabbas av insulinkänning. Tälten är även utrustade med bland annat vatten.

Utöver detta kommer Civilförsvarsförbundet under dagen att dela ut 10 000 Hitta Vilse-märken som föräldrarna kan sätta på sina barns kläder. På märkena finns utrymme att skriva telefonnummer till någon av föräldrarna. Detta för att snabbare få kontakt om barnet kommer ifrån sina föräldrar.

Grafik med tältens position längs kortegevägen bifogas i pdf. På https://civil.se/#/det-gor-vi/vilse-pa-brollop finns kartorna i såväl pdf och eps-format. Version finns för både två- och trespalt.

Kortegeväg 2-spalt Kortegeväg 3-spalt

Kontaktuppgifter:

Hur arbetet lagts upp i praktiken med alla frivilliga:
Anders Lundin, Civilförsvarsförbundet, verksamhetsledare Stockholms län, 070-324 56 30

Övergripande om Civilförsvarsförbundets insats:
Anders M. Johansson, Civilförsvarsförbundet, generalsekreterare, 070-647 60 95

Övriga frågor, hjälp med material, kontaktuppgifter och så vidare:
Anders J Andersson, Civilförsvarsförbundet, kommunikationsansvarig, 070-540 15 65

Civilförsvarsförbundet
Civilförsvarsförbundet är en idéburen, medlemsdriven organisation för säkerhet till vardags och vid kris. Vi finns för att utbilda, informera och hjälpa. Förbundet grundades 1937 och har cirka 23 000 medlemmar i hela landet. Vi hjälper myndigheter och enskilda för en säkrare vardag. Genom projektet Hjärta att hjälpa har Civilförsvarsförbundet bidragit till att över 700 hjärtstartare placerats ut i landet. Sedan december 2009 driver Civilförsvarsförbundet helt ideellt tillsammans med Svenska HLR-rådet ”Sveriges Hjärtstartarregister”.

civil.se
www.hjartstartarregistret.se

 

De senaste debattartiklarna / skrivelserna / remissvaren:

Remissvar: Utkast rapport ”Information om försvar och krisberedskap till högstadie- och gymnasieelever

Remissvar: PM 23 maj 2011 angående uppdragsanknuten OH m.m

Anders M. Johansson Sven Lindgren, ordförande

Anders M. Johansson
Generalsekreterare
08-629 63 75 mobil: 070-647 60 95 
anders.m.johansson@civil.se

Sven Lindgren
Förbundsordförande
Lysingsgatan 10
582 47 Linköping
Mobiltelefon: 070-349 03 99
sven.lindgren[a]civil.se