Tioåring fortfarande försvunnen – alla resurser utnyttjas inte

Den tioåriga flicka som försvann i Svenljunga, söder om Borås, för ett par dagar sedan är fortfarande inte hittad. Polisen har till sin hjälp kallat in försvarsmakten (hemvärnet). Men i Svenljunga finns också en välutbildad frivillig resursgrupp (FRG) redo att rycka ut närhelst polisen ber kommunen om förstärkning.

Hittills har FRG inte blivit inkallad av polisen vilket innebär att alla möjligheter inte tas tillvara för att hitta flickan innan det är för sent.

Civilförsvarsförbundet är initiativtagare till FRG och ansvarig för utbildningen av grupperna. Vid årsskiftet fanns FRG i 135 av landets kommuner.

– Administrativa gränser får aldrig vara något hinder för att undsätta människor som behöver akut hjälp. Vår syn är att alla till buds stående resurser ska användas om det behövs för att skydda och rädda liv, hälsa, egendom och miljö, säger Anders M. Johansson, generalsekreterare, Civilförsvarsförbundet.

Medlemmarna i FRG använder vanliga kläder med en enkel reflexväst över. För människor som är uppväxta i länder där uniformerad polis och militär kan ge negativa associationer skulle FRG i enskilda situationer kunna underlätta att den som eftersöks ger sig tillkänna.

– Tiden är också avgörande. När blodsockerhalt och kroppstemperatur sjunker för lågt blir människan oförmögen att ge sig till känna och tänka rationellt. Därför behövs maximala resurser omgående, säger Harry Sepp, överlevnadsexpert, Civilförsvarsförbundet.

Kontaktuppgifter:
Harry Sepp, Civilförsvarsförbundet, överlevnadsexpert, 08-629 63 62, 070-209 78 29
Anders M. Johansson, Civilförsvarsförbundet, generalsekreterare, 08-629 63 75, 070-647 60 95
Anders J Andersson, Civilförsvarsförbundet, kommunikationsansvarig, 070-540 15 65

Civilförsvarsförbundet
Civilförsvarsförbundet är en idéburen, medlemsdriven organisation för säkerhet till vardags och vid kris. Vi finns för att utbilda, informera och hjälpa. Förbundet grundades 1937 och har cirka 23 000 medlemmar i hela landet. Vi hjälper myndigheter och enskilda i arbetet för en säkrare vardag. Detta sker genom bland annat utbildning av både barn och vuxna. Civilförsvarsförbundet är initiativtagare till frivilliga resursgrupper, FRG. Idag finns FRG i 135 av landets kommuner. Genom projektet ”Hjärta att Hjälpa” har Civilförsvarsförbundet bidragit till att snart över 700 hjärtstartare placerats ut i landet. Sedan december 2009 driver Civilförsvarsförbundet helt ideellt tillsammans med Svenska HLR-rådet ”Sveriges Hjärtstartarregister”.
www.hjartstartarregistret.se