Harry Sepp ger råd som klarar kylan

Kylan drar åter fram över Sverige. Med lite förberedelse och genomtänkt klädsel klarar man vädret bättre. Civilförsvarsförbundets överlevnadsrådgivare Harry Sepp ger råd.

När temperaturen sjunker gäller det att ha koll på kläderna för att klara fingrar och tår. Vad är då ett effektivt sätt att klä sig? Frågan går till Harry Sepp, överlevnadsrådgivare.

– Ett effektivt sätt att hålla värmen är att klä sig i flera lager. Luftlagren mellan kläderna gör att man håller värmen bättre. Därför ska man inte klä sig med för åtsittande kläder, berättar Harry Sepp.

Han tipsar också om att man inte ska ha för trånga skor. Det ska finnas utrymme för luft som värmer och isolerar.

– Fler par sockor kan däremot göra att man blir fuktig om fötterna. Men sulor som håller kylan ute är bra liksom reservsockor. Genom att byta sockor var fjärde timme lyfter man ut fukten och håller lädret torrt på insidan.

Ett annat tips är att använda tumvantar istället för fingervantar. Då håller man värmen bättre.

– Redan vid ett par graders sänkt kroppstemperatur börjar man bli lite trögtänkt, inåtvänd och musklerna får minskad rörlighet, säger Harry Sepp. Det är viktigt att kunna hålla värmen och få i sig vätska.

Men i grund och botten handlar allt dock om att förbereda sig.

– Då blir allt mycket enklare och man har större chans att klara sig.

För media:
Harry Sepp har lång erfarenhet av hur man klarar sig i utsatta lägen under olika årstider. Det kan gälla allt från hur man gör om man går vilse till hur man klarar sig hemma i lägenheten när det blir strömavbrott och fjärrvärmen slutar fungera.

Kontakt
Harry Sepp, överlevnadsrådgivare, Civilförsvarsförbundet, tfn 070-209 78 29
Anders J Andersson, kommunikationsansvarig, Civilförsvarsförbundet, tfn 0705-401 565

 

Harry Sepp Harry Sepp

Harry Sepp                           Foto: Civilförsvarsförbundet, Anders J Andersson

Civilförsvarsförbundet
Civilförsvarsförbundet är en idéburen, medlemsdriven organisation för säkerhet till vardags och vid kris. Vi finns för att utbilda, informera och hjälpa. Förbundet grundades 1937 och har cirka 23 000 medlemmar i hela landet. Vi hjälper myndigheter och enskilda för en säkrare vardag. Civilförsvarsförbundet har bidragit till att omkring 600 hjärtstartare placerats ut i Sverige. Det är en mycket hög siffra som står sig väl jämfört med andra. Civilförsvarsförbundet driver också Sveriges hjärtstartarregister (www.hjartstartarregistret.se) tillsammans med Svenska HLR-rådet. Målet är att fler ska överleva plötsligt hjärtstopp.