Ungdomar har mindre koll och är svårare att nå

 

Pressmeddelande 2009-09-03

Civilförsvarsförbundets attitydundersökning om nya influensan:

Ungdomar har mindre koll och är svårare att nå

– är samtidigt en utsatt grupp

Svenska ungdomar under 30 år har mindre kunskaper om den nya influensan på samma gång som de är mindre benägna att ta reda på mer information. Det visar en rikstäckande undersökning som Civilförsvarsförbundet låtit genomföra.

Med ett undantag är alla de som hittills drabbats värst av den nya influensan i Sverige unga människor under 30 år. De yngre är med andra ord en utsatt grupp.

Civilförsvarsförbundets attitydundersökning om den nya influensan visar samtidigt att ungdomarna är svårare att nå än ett genomsnitt av alla åldrar – de yngre är inte lika intresserade av att söka mer information. Därför är det heller inte så märkligt att färre av dem vet hur de ska göra för att inte bidra till smittspridningen.

När det kommer till att klara hushållets grundläggande behov om det drabbas, som mat, är resultatet likartat. Färre av de yngre har funderat på hur de skulle lösa detta. Ensamhushåll, exempelvis studenter på annan ort där de inte har några anhöriga, har en extra svår sits.

– Statens uppgift är att ge bättre förutsättningar för alla grupper i samhället att ta ansvar för sin egen säkerhet och underlätta för sina medmänniskor. När det gäller ungdomar visar undersökningen att det krävs extra stor kreativitet för att få med dem på banan. Vi hjälper gärna till men kan inte göra allt, det behövs insatser från fler aktörer, säger Jan Alsander, utbildningschef och överlevnadsexpert, Civilförsvarsförbundet.

– Uppenbart räcker det inte bara med att ösa på med mer information för att nå ut, informationen måste målgruppsanpassas. Studerande når man exempelvis bäst på skolor eller universitet. Här kan Civilförsvarsförbundet bidra genom alla de frivilliga vi har runt om i landet, tillägger Jan Alsander.

För mer information, kontakta:
Jan Alsander, utbildningschef och överlevnadsexpert, 070-564 26 79
Anders M. Johansson, generalsekreterare, 070-647 60 95
Anders J Andersson, kommunikationsansvarig, 070-540 15 65


Civilförsvarsförbundet arbetar för ett säkrare samhälle för barn och vuxna där riskmedvetandet inte ska styras av händelser utan vara en del av vardagen. Förbundet har en omfattande kursverksamhet som bidrar till att höja säkerhetsmedvetandet. Deltagarna får lära sig att klara olyckor men även krislägen som längre elavbrott, förorenat dricksvatten, längre tids isolering eller nödsituationer utomhus. Förbundet ger också tips och råd om säkerheten i vardagen, hjälper stat, kommuner och landsting vid krissituationer genom så kallade frivilliga resursgrupper samt bedriver ett aktivt arbete för att placera ut hjärtstartare runt om i landet. Under 2009 finns Civilförsvarsförbundet även i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten för att hjälpa dem att bygga upp en egen frivilligverksamhet. Civilförsvarsförbundet har över 20 000 medlemmar organiserade i lokalföreningar över hela Sverige.