300e hjärtstartaren

Det blev Laholms civilförsvarsförening som skaffade in den 300e  hjärtstartaren i Civilförsvarsförbundets riksomfattande kampanj ”hjärta att hjälpa”. Beställningen kom precis lagom till Alla hjärtans dag. Hjärtstartaren har skaffats in i samarbete med Mellby center, där den kommer att placeras ut inom kort.

Civilförsvarsföreninges Stefan Agnesson, har haft kontakterna med Mellby center. Han ger en eloge till köpcentret för initiativet med hjärtstartaren.
– Det är utmärkt att de hjälper till att öka kundernas trygghet på det här viset. Jag arbetar själv inom ambulanssjukvården och ser hur viktigt det är med en snabb insats när någon drabbats av hjärtstopp, säger Stefan Agnesson.
– Apparaten är mycket enkel att sköta och ger tydliga instruktioner. Med den kan nästan vem som helst hjäpa till att rädda liv, säger Stefan Agnesson.

– Vi har arbetat ett tag med att hitta sponsorer till publika hjärtstartare i kommunen. Mellby center blev de första som nappade. Men vi har fler på gång, så vi kommer säkert att få ut fler hjärtstartare i kommunen snart, säger civilförsvarsföreningens ordförande Gunilla Nilsson.
– En sådan här hjärtstartare kan nästan vem som helst använda utan risk för negativa konsekvenser. Så alla kan vara med och rädda liv om det behövs, berättar Gunilla Nilsson.

Med aktiviteten ”hjärta att hjälpa” satsar Civilförsvarsförbundet på att sprida hjärtstartare (defibrillatorer) runt om i landet. Målet är att det ska finnas minst en i varje kommun och att antalet personer som överlever ett plötsligt hjärtstopp ska öka till 30 procent inom fem år. Apparaterna är enkla att använda och kan hanteras av en lekman. I dagsläget är 300 stycken beställda.

Varje år drabbas 10 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus. Det är en i timmen. 95 procent avlider om man inte får igång hjärtat inom tio minuter. Chansen att överleva minskar med cirka 10 procent för varje minut. Ofta tar det längre tid för en ambulans att nå fram. För den som drabbas av plötsligt hjärtstopp ökar möjligen att överleva med upp till 70 procent om en hjärtstartare snabbt kan sättas in. Ju större tillgång till hjärtstartare, desto större är möjligheten att en drabbad som befinner sig inom ett hyggligt avstånd från en sådan apparat räddas.
Mer information om hjärta att hjälpa finns på: https://civil.se/hjarta/.

För mer information kontakt
Gunilla Nilsson, Laholms civilförsvarsförening, tel 070 399 38 05
Stefan Agnesson, Laholms civilförsvarsförening, tel 070 811 66 32
Gunilla Ekholm, Civilförsvarsförbundet, tel 070 5401565