Civilförsvarsförbundet ökar säkerheten på Östersjön

Kl 9.54 måndagen den 1 september 2008 ljöd varningssignalerna ombord på Viking Lines fartyg Cinderella. Branddörrar stängdes och meddelande gick ut om att brand utbrutit på fartyget. Samtliga passagerare, uppmanandes att bege sig till fartygets samlingsstationer, där flytvästar delades ut. Livbåtar sattes i beredskap. Någon timme senare meddelades att passagerarna kunde återvända in i fartyget.

Scenariot utspelades i en fullskalig utrymningsövning under en kryssning där Civilförsvarsförbundet chartrat båten för ett event. Övningen var unik på så sätt, att den genomfördes med samtliga passagerare. Cinderellas personal övar regelbundet säkerheten ombord, men aldrig med passagerare.

– För vår del handlar detta om att vi nu ökat den mentala och praktiska  krisberedskapen hos drygt tusen av våra medlemmar. Därmed har vi minskat risken att de blir ett offer om de hamnar i en verklig händelse. Vi har också givit Viking Line och rederinäringen ett underlag för att arbeta vidare med sitt säkerhetsarbete, säger Civilförsvarsförbundets generalsekreterare Anders M Johansson.

– Jag hade kanske förväntat mig mer dramatik i övningen. Det gick väldigt lugnt till. Men jag råkade få en barnflytväst på mig. Det gick inte att gå tillbaka efter en större väst. Hur skulle jag hanterat det i en verklig situation? Det visar att det är viktigt att öva, säger Lennart Jacobsson från Borås civilförsvarsförening.

– Jag funderade över utrymningsvägarna, var och hur jag skulle komma ut eftersom jag är rullstolsburen. Men personalen hjälpte mig att komma till uppsamlingsplatsen. Jag kände mig professionellt omhändertagen säger Stefan Martinsson från Örebro civilförsvarsförening.

– Men när man övar ser man ju alltid saker som kan bli bättre. Det är ju därför man övar, fortsätter Stefan Martinsson.

För ytterligare information kontakta

Generalsekreterare Anderss M Johansson, tel 070-647 60 95
Informationschef Gunilla Ekholm. tel 070-540 15 65