Lägre försäkringspremie för företag med hjärtstartare

PRESSMEDDELANDE

Lägre försäkringspremie för företag med hjärtstartare – Civilförsvarsförbundet och SalusAnsvar i gemensam offensiv

År 2012 ska 50 procent av de som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus överleva. Det är målet för den kampanj som Civilförsvarsförbundet och försäkringsbolaget SalusAnsvar i dag offentliggör. För att nå målet erbjuder SalusAnsvar de företag som installerar hjärtstartare en lägre premie på grupplivförsäkringar.

Den landsomfattande planens nio-punktsprogram offentliggörs vid en presskonferens i dag, Alla hjärtans dag, på Gällöfsta City, Biblioteksgatan 29 i Stockholm dag, klockan 12.

 

  • Genom ett ökat spridande av hjärtstartare i Sverige kan vi rädda många av de nästan 10 000 personer som dör varje år på grund av plötsligt hjärtstopp, säger Carl-Viggo Östlund vd för SalusAnsvar och Anders M Johansson, generalsekreterare för Civilförsvarsförbundet.

Vid presskonferensen kommer en hjärtstartare att förevisas och Magnus Bäckström, som själv har blivit räddad till livet av en hjärtstartare, kommer att berätta om sina omskakande och gripande erfarenheter.

  • Presskonferensen blir startskottet för vår landsomfattande kampanj för spridandet av hjärtstartare i Sverige, säger Anders M Johansson och Carl-Viggo Östlund.

Cirka 10 000 personer i Sverige drabbas årligen av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Drygt 95 procent av dessa avlider. Med en hjärtstartare nära till hands ökar möjligheten att överleva med mer än 50 procent. Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan rädda livet på en person som drabbats av ett hjärtstopp. En komplett hjärtstartare kostar cirka 15 000 kronor.

 

För ytterligare information:

Anders M Johansson, generalsekreterare Civilförsvarsförbundet,
08-629 63 75, 070-647 60 95

Carl-Viggo Östlund, vd SalusAnsvar,
08-55 54 50 01, 0709-11 60 01

Gunilla Ekholm, informationschef Civilförsvarsförbundet,
08-629 63 60, 0705-40 15 65

Jonas Burvall, informationschef SalusAnsvar,
08-55 54 50 61, 0709-11 60 61

——————————————————————————-

Civilförsvarsförbundet arbetar med frågor som rör enskilda människors trygghet, säkerhet, överlevnad. En av våra viktigaste uppgifter är att lära människor klara sig i utsatta lägen. Det gör vi genom kostnadsfria korta kurser, som vänder sig till både vuxna och barn. Vi tycker det är viktigt att människor i alla situationer har förmåga att ta ansvar för sig själva. Vi utbildar också frivilliga för FRG, frivilliga resursgrupper, och ingår därmed i samhällets krishanteringssystem. Vi samarbetar med Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Energimyndigheten.