Utan el? Civilförsvarsförbundet ger råd.

PRESSMEDDELANDE 2007-01-16

Utan el? Civilförsvarsförbundet ger råd.

Efter den senaste stormens härjningar är tusentals personer fortfarande utan el i sina bostäder. Elavbrott på ett dygn eller längre kan bli ganska besvärligt för enskilda människor. Bostaden blir kall, man kan inte tända lampor, man får inget vatten ur kranarna och kan inte använda toan. Listan på besvär kan göras lång.

Med mycket av det man har hemma skulle många människor kunna klara ett elavbrott bra. Om man t ex kan hålla värmen inomhus på en hygglig, nivå, laga mat och sköta sin hygien – helt enkelt hantera vardagen – blir det mycket lättare att hantera elavbrottet. Problemet är att många människor inte vet hur man ska göra. Nyckelordet är kunskap.

Att ha tillgång till relevant och korrekt information är alltid mycket viktigt i ett krisläge. Elavbrott är inget undantag.

På Civilförsvarsförbundet hemsida, civil.se ,under rubriken ”Praktiska råd” finns många tips på hur man klarar utsatta lägen, bl a elavbrott. Den som drabbats av elavbrott har knappast nytta av detta för ögonblicket. Men medier, kommuner och myndigheter och andra aktörer är välkomna att hämta information på webbplatsen och föra den vidare till dem som drabbats av elavbrott, t ex via radio, flygblad eller muntlig information. (källan ska uppges).

För mer information kontakta

Gunilla Ekholm, informations/- marknadschef, 0705 401565
Jan Alsander, utbildningschef, 0705 642679