Elavbrott

Långvariga elavbrott är besvärliga eftersom tillgången till el är avgörande för hela vår vardag. Utan el kommer det inget vatten ur kranarna. Det går inte att hålla bostaden varm. Spisen, mikron, kaffebryggaren och vattenkokaren går inte att använda.

I det läget är det bra om du är förberedd och vet hur du trots allt kan laga mat, hålla värmen inomhus, sköta din hygien och framför allt, få tag i rent vatten. Värmeförsörjningen i dagens bostäder är ofta beroende av el på något sätt för att det skall fungera.

När elen försvinner under vintertid blir bostaden snabbt nedkyld och redan vid 15 grader kommer det kännas ruggigt. Den kalla luften är tyngre än varm luft och därför blir det alltid kallare först på golven, så se till att komma upp från marknivå och ha något varmt på fötterna. Kyla är också en av de faktorer som påverkar vår arbetsförmåga mest och därför är det viktigt att se till att hålla sig varm. I en krissituation behöver du vara alert och kunna tänka klart.

Läs mer om elavbrott och hemberedskap på Energimyndighetens webbplats och under fliken ”Hemberedskap” i menyn till vänster.