Vilken härlig dag det blev!

Söndagens fältmatlagning vid Smedsuddsbadet blev en riktigt kul och lärorik sammankomst med ett supertrevligt medlemsgäng som slöt upp i det vackra vädret!

Söndagen den 18 maj samlades 11 personer nere vid Smedsuddsbadet för att lyssna och lära oss lite mer om matlagning i fält och kristider. Ciceron var Kristina Steen, CFF, Upplands-Bro, styrelseledamot i Stockholms distriktet civil. Kristina, som många av er säkert redan vet, är en riktigt expert när det gäller historisk mat, främst inom området fältmatlagning under 1700-1800-talet och Napoleonkriget. Hennes senaste bok kom ut 2023 där hon skriver om hur man fick tag på mat och hur den tillagades i fält för 200 år sedan.

Vi lyckades även rekrytera en nyfiken förbipasserande på morgonpromenad att bli medlem då hon stannade till och deltog i evenemanget.

På menyn stod en tomatsoppa tillagad på krossade tomater, grönsaksbuljong, tärnad svettad lök och färska örter som persilja, oregano och timjan samt ett smördegsknyte med nutella och färska blåbär.

PS. Följer ni oss på Facebook, så klicka gärna in där och titta på lite filmer från evenemanget!

Kristina Steen visade flera olika fältmatlagningskök som finns att köpa ute på marknaden, både bra och de mindre bra. Den stabila Trangian tillhör de bättre samt denna som bilden visar, Bio Lite. Effektiv vid matlagning och även stora kärl
funkar fint med denna. Dessutom har den solceller som gör att den kan ladda mobilen.
Det vackra vädret gjorde det lite svårt att se om brännaren fungerade.
Ordning och reda i fältskafferiet!