Styrelsemöte med studiebesök på hög nivå…

Ett annorlunda styrelsemöte 108 omoderna trappsteg 35m upp

Vad kan väl passa bättre än att göra ett studiebesök hos Ystads egen säkerhetsvakt tornväktaren Roland Borg uppe i tornet i Maria kyrkan när vi nu sysslar med säkerhet i Civilförsvarsföreningen. Vi gjorde därför en förfrågan om att få vara med på ett hörn där uppe i tornet när han blåser i hornet och håller staden under uppsikt nattetid och det fick vi.

Vi lade vårt styrelsemötet på Max den 21 nov 2012 kl 18.30 och mötte upp tornväktaren utanför Mariakyrkan kl 20.30 och travade med honom de 108 omoderna trappstegen upp i tornet till hans synnerligen ovanliga arbetsrum. Det var inte det lättaste kan jag tala om och har man problem med höjder så ska man nog tänka sig för innan man ger sig upp dit. Ner kommer man ju alltid men är man lite skakis i knävecken när man kommer upp en bit så kan det kännas lite pirrigt i magtrakten och det kom lite knorrande och beklagande läten från en del av deltagarna men allt gick bra och vi kom både upp och ner utan att slå halvt ihjäl oss.

 

Utsikt från tornet mot havet

 

Kvart över nio på kvällen började tornväktaren blåsa i hornet och vi var sen med ett par timmar in på hans arbetspass. Sen gjorde vi givetvis en liten koll på hans Elvis samling oxå där högst uppe i tornets innersta stämningsfulla rum som vi fikade i tillsammans med herr Borg mellan ”blåsningarna”…

 

Hanna-Karin & Elvis

 

Tornväktaren

 

Roland har jobbat 44 år som tornväktare och han är tredje generationen Borg som har detta speciella jobb. Han blir dock inte blir den siste tornväktaren i familjen för sonen Robert vikarierar också ibland och blir nu den fjärde generationen men han är dock pappaledig för tillfälligt. Sonen är väktare, så han är ju lite i branschen kan man ju säga. En sak är dock säkert och det är att Roland Borg kommer att jobba så länge han någonsin orkar släpa sig uppför tornets 108 knarrande trappsteg – detta är hans livs kall berättade han för oss.

Att få ljud i luren är väl inga större problem sade Roland men det ska vara rätt ljud och för att få det ska man blåsa med magen och inte ta i för mycket. Tonen ska liksom klinga ut sakta sakta sakta…

 

Blåser varje kvart

 

Tornväktaren blåser från kvart över nio på kvällen till ett på natten varje natt, året runt, varje kvart i
varje väderstreck. En gång kvart över, två gånger varje halvtimme och tre gånger kvart i och fyra gånger varje heltimme. På så sätt meddelar han Ystadsborna att allt är lugnt i staden enligt den flera hundra år gammal traditionen. Roland berättade att förr i tiden hade Tornväktaren en mycket ansvarsfull uppgift för det var han som varnade Ystadsborna om obehöriga skepp seglade in i hamnen eller om okända besökare tog sig in vid stadsportarna. Tornväktaren var också dåtidens brandlarm eftersom han från sin position i kyrktornet hade god utsikt över staden i samtliga väderstreck.

Vi tackar Roland Borg för en fantastisk kväll och en magisk upplevelse med kyrkklockor och hornstötar omkring oss. Det var verkligen berikande  att få lyssna till Roland när han berättade om sina 44 år där uppe i tornet 108 knarrande trappsteg 35 m upp   –  Det är dagarna man minns…

 

108 trappsteg & 35 m upp
Foto: Hanna-Karin Persson
Text: Marita Roth