”Blötbergsmodellen” räddar liv

Under helgen den 2:a advent hände följande.

”Blötbergsmodellen” (vår hjälporganisation för oönskade händelser vid befarat hjärtstopp) har erhållit sin första test om den fungerar som vi har tänkt oss trots att Landstinget i Dalarna fortfarande ej vill hjälpa till med utlarmningen.

Under helgen erhöll en av medlemmarna ett sjukdomstillstånd som befarades bero på hjärtfel. 112 larmades och ambulans med blåljus ryckte ut från Ludvika. Under tiden ringde man upp personer med frivillig beredskap i vårt projekt som hämtade hjärtstartaren och åkte till fastigheten från vilket larmet kom. ”Blink Pucken” sattes ut vid infarten till fastigheten varefter en person åkte för att möta och se om ambulansen var på väg och hitta rätt till den behövande.

Man mötte ambulansen som hade erhållit fel uppgifter på sin GPS då vägen den visade var avstängt sedan flera år. Man hänvisade till hur man skulle köra för att komma fram till de behövande och att blink puck var utlagd för markering av infart till fastighet.

Insatstiden för Ambulansen i Ludvika till Blötberget var ca 25 min.

Beredskapen med hjärtstartaren var på plats efter ca 11 min.

Allt gick bra och ambulanspersonalen tyckte att hanteringen från vår organisation var mycket bra.

Nu kan vi bara hoppas på att det går lika bra i framtiden för dessa oönskade händelser även om Landstinget i Dalarna visar ett mycket ringa intresse för denna frivilliga organisation som hjälper människor i nöd.