Peppar peppar… En dag för seniorers säkerhet 2012

Peppar peppar… En dag för seniorers säkerhet 2012

Hur gör vi vardagen säkrare för äldre? Hur uppmärksammar vi problematiken kring att äldre är mer olycks- och skadedrabbade än andra!

 

FN:s internationella äldredag infaller den 1 oktober varje år. MSB uppmärksammar detta för tredje året i rad genom kampanjdagen ”Peppar peppar… En dag för seniorers säkerhet”. Kampanjen inriktar sig på att synliggöra risker i vardagen – och åtgärder för att förebygga olyckor och skador. I år infaller 1 oktober på en måndag – dvs samma dag som Civilförsvarsförbundet alltid har som kampanjdag för Barnsäkerhet, den internationella barndagen (första måndagen i oktober). Vi har alltså chansen att lyfta fram både barn- och äldresäkerhet samma dag!

 

Nu är det dags att planera vad DIN förening tänker bidra med och beställa det kostnadsfria kampanjmaterialet! Massor med aktivitetstips och allt annat du behöver till Peppar peppar finns på MSB:s hemsida:

https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Sakerhet-hem–fritid/Aldres-sakerhet/Kampanjdag-for-aldres-sakerhet/

 

Jag hoppas att alla föreningar ställer upp lika fantastiskt den 1 oktober som vid 112-dagen i vintras, och gärna försöker få uppmärksamhet i media om Civilförsvarsförbundet också! Då når vi ut ännu bredare. J

 

Meddela mig när din förening har bestämt att ni kommer att delta (jag hoppas slippa få meddelanden om att ni inte tänker delta L), senast den 10 september. Om det blir 100%-igt deltagande, så gör jag ett pressmeddelande om det till alla media i båda länen så får ni dessutom kontakta dem lokalt.

 

Till Civilförsvarsförbundets barndag finns inget kampanjmaterial utöver det som förbundet har året om, det är vår egen dag utan medverkan av MSB.  Kattis & Roffe, Hitta Vilse och Hembert är kurser som kan hållas eller använda information ifrån. Exempelvis ordnade Anne-Marie Agnas en Hitta Vilsedag för alla 6-åringar i Smedjebacken, i samarbete med förskolor och dagbarnvårdare samt räddningstjänst och polis, i många år på den internationella barndagen. Hon fick helsidesreportage i båda lokaltidningarna varje gång. Det är ett exempel, men det behöver naturligtvis inte vara så stort utan ni gör det ni känner att ni klarar av.

 

Meddela mig även senast den 10 september när din förening har bestämt om ni kommer att genomföra någon barnsäkerhetsaktivitet den 1 oktober!

 

Vänliga hälsningar

Jannike