Reportage om beredskapsutställningen

MSB har låtit en journalist skriva reportage om beredskapsutställningen Rädd eller beredd, som ni kan läsa här nedan. Artikeln är skriven av Per Lunqe.

Är du rädd eller beredd när krisen kommer? – MSB ger ungdomar kunskap

Rädd eller beredd har nått Umeå och Maja Beskowgymnasiet. Det är ett informationsprojekt från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i samarbete med Statens Försvarshistoriska Muséer och Riksantikvarieämbetet, som vänder sig till gymnasieungdomar.

Vid Maja Beskowgymnasiet står utställningen i en ombyggd container på 40 kvadratmeter. Den är välkomnande med varma röda väggar och punktbelysning. Där finns fyra stationer som ungdomarna går runt till, de lyssnar och är med, de ska svara på frågor som ställs.

Lektion

Samtidigt, i ett klassrum inne på gymnasiet pågår en lektion om krisberedskap och om det totalförsvar vi har i Sverige. Där lärs grunderna ut, både här och i utställningen bygger informationen på broschyren Om krisen eller kriget kommer som MSB skickade till alla hushåll i Sverige 2018.

Det är flera informatörer som jobbar med Rädd eller beredd. Alla har rekryterats och utbildats särskilt för uppgiften i ett särskilt uppdrag från MSB till de frivilliga försvarsorganisationerna. Informatörerna jobbar i par, och på Maja Beskowgymnasiet står Anna Andersson från Civilförsvarsförbundet tillsammans med Eva Nilsson från Svenska Brukshundsklubben för den information som ska ge ungdomarna grundläggande kunskaper om kris och totalförsvar. Vi följer Anna, först i utställningen och sedan i klassrummet.

Prova på

Inne i utställningen samlar Anna ungdomarna.

– Ni kommer att få prova på fyra stationer, säger hon.

Det är sex ungdomar och det här är något annorlunda från deras vanliga skoldag. 45 minuter kris där de kommer att vara med och svara på frågor och reagera på påståenden om hur de ska klara en kris.

Passet drar i gång.

– Är ni redo?

Blåser

Ungdomarna går två och två till stationerna. På väggarnas fönster spelas dåligt väder upp. Det regnar, blåser och träd böjer sig. Ljudet av blåsten går ut i högtalare. Vi får en känsla av kris.

Vid en av stationerna står en radio av 50-talssnitt. Där rattar en av ungdomarna, Sebastian, in P4. Det raspar när han vrider ratten. Han hittar P4 och det är sändningsledningen på Sveriges Radio som ger ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. En byggnad står i brand i västra Ersboda, kraftig rökutveckling. Sebastian lyssnar, nu vet han vad ett VMA är. Han vänder sig mot en skärm med nyhetssajter och med nyheter, några riktiga, andra med desinformation. Han trycker på ”rätt” eller ”fel”.

Berättar

Vid en station spelas berättelser upp. De som berättar har varit med och agerat vid större kriser. Vid nästa ska Sebastian och hans kompisar agera, vid olika scenarier ska de bestämma sig för vad de ska göra när vardagen påverkas av en kris.

– Då roterar vi, säger Anna.

Blåsten utanför fönstren och i högtalarna är nu storm. Regnet forsar ner på fönstren. Sebastian och hans kompis går till fjärde och sista stationen. Där ska han välja klotsar, märkta med saker som är bra att ha hemma vid en kris.

Det blåser nu orkan utanför utställningens fönster. Trots att det är digitala är simuleringen skickligt genomförd och det känns verkligt. Det är en del av den pedagogiska tanken med utställningen.

När utställningspasset är över går Anna och ungdomarna in till klassrummet.

– Vi kör i gång.

Passet börjar med broschyren Om krisen eller kriget kommer.

– Vi behöver förbereda oss innan något händer, säger Anna.

Trygghet

Passet och hela projektet handlar om att ge ungdomar mer kunskap om beredskap, vad de själva förväntas göra och vad civila myndigheter och Försvarsmakten kommer att göra vid en kris, eller i yttersta fall krig.

Anna fortsätter med vad som kan hända i lokalt, här i Umeå, vad som kan starta en kris, vad som är bra att ha hemma, att alla är delar av totalförsvaret, att alla kan göra något, om plikt.

Anna tycker att det är roligt att informera. I Civilförsvarsförbundet jobbar hon med frivilliga resursgrupper. Hon fick ett samtal med frågan om hon ville vara med i Rädd eller beredd och det ville hon.

Ser du utmaningar med att informera gymnasieungdomar?

– Det är klart att det finns. Men det gäller att visa intresse själv, att få i gång ungdomarna, att själv ställa frågor, att säga något starkt, säger Anna.

Text och foto: Per Lunqe

Galleri

Vandringsutställningen Rädd eller beredd – en livsviktig utställning är producerad av MSB, Statens försvarshistoriska museer och Riksantikvarieämbetet. Den bygger på MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer.

Utställningen vänder sig till gymnasieungdomar, men även medlemmar i frivilliga försvarsorganisationer är välkomna att se utställningen. Första skolan där utställningen visades var Wargentingymnasiet i Östersund i oktober 2022. Sedan följde Falun. Under 2023 visas den i Umeå, Västerås och Hudiksvall. Efter sommaren 2023 besöks gymnasier i södra Sverige. Utställningen kommer att besöka alla län i Sverige och pågår till 2025.


Turnéschema

15/3-6/4 Hudiksvall

24/4-12/5 Örnsköldsvik

22/5-5/6 Luleå

Efter sommaren går utställningen till Uppsala, Stockholm och vidare söder ut.

 

Projektledare för frivilligdelen av beredskapsutställningen:

Tina Nordén. Kontakt: Tina.Norden@civil.se.