1000 hjärtstartare genom Sveriges största frivilliginsats

I dagarna har Civilförsvarsförbundets kampanj Hjärta att hjälpa bidragit till att 1000 hjärtstartare placerats ut. Kampanjen genomförs av Civilförsvarsförbundets eldsjälar runt om i landet och är den största i sitt slag i Sverige för att placera ut hjärtstartare.

Civilförsvarsförbundets nuvarande mål för kampanjen är att 1000 hjärtstartare ska vara utplacerade vid utgången av 2011. Det innebär att målet är nått med råge men det tar inte stopp där.

– Jag säger som en amerikansk entusiast att vi ska arbeta för att det finns en hjärtstartare i varje hus och när vi lyckats med det ska vi hänga dem i träd, säger Ulrika Hammargård, projektkoordinator.

Varje år drabbas 10.000 människor bara i Sverige av plötsligt hjärtstopp (sjukvården ej inräknad). Av dessa överlever i nuläget bara cirka 400. Om hjärtstartare finns tillgängliga kan närmare 70 procent räddas.