Krisberedskapsveckan byter namn till Beredskapsveckan

I år byter Krisberedskapsveckan namn till Beredskapsveckan med anledning av Sveriges återuppbyggnad av totalförsvaret.

Krisberedskapsveckan initierades för sju år sen och kampanjen berörde då i första hand beredskap för stora olyckor och kriser. Namnet Beredskapsveckan svarar numera bättre mot det svenska allriskperspektivet på risker och hot, både fredstida allvarliga olyckor och kriser men också krig.

Namnbytet innebär att vi behöver fasa ut det gamla namnet på våra webbsidor, i direktlänkar och visst kampanjmaterial. MSB vill att vi siktar på att ha namnändringen genomförd till kampanjstart vecka 39. Namnet Beredskapsveckan gäller från nu i dagligt tal och det mer formella namnet är Nationella beredskapsveckan.

Temat för i år är Öva!

Källa: MSB

Vi kommer byta telefonväxel

Den 21:a mars så kommer vi att byta telefonväxel.

Den 21 mars byter vi telefonväxel, vilket innebär att det kan vara svårt att nå oss då eftersom telefonerna kan vara urkopplade ett tag.

Vi söker nya medarbetare

Till vårt kansli i Bromma söker vi nu en kansliassistent och en administratör.

Mer information om tjänsterna hittar du under Lediga jobb på vår Om oss-sida.

Civilförsvarsförbundet bemannar unik nationell beredskapsutställning

Under 2022–2024 genomförs en större satsning på en beredskapsutställning för gymnasieungdomar i samarbete mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Statens försvarshistoriska muséer och Riksantikvarieämbetet.

Vi frivilliga försvarsorganisationer har fått i uppdrag att bemanna utställningen med informatörer under hela utställningsperioden.

Med vår utpekade roll inom totalförsvar och försvarsupplysning ser vi mycket fram emot att bemanna beredskapsutställningen med särskilt utbildade informatörer. Satsningen ger oss möjlighet att nå ut i alla Sveriges län och möta en viktig och prioriterad målgrupp.

Vårt uppdrag är att bistå utställningsprojektet med rekrytering, utbildning och bemanning. Målsättningen är att öka gymnasieungdomars kunskap om samt förståelse och beredskap inför kriser och ytterst krig. Vi hoppas också att vår medverkan skapar intresse för ett engagemang inom en frivillig försvarsorganisation.

I referensgruppen för bemanningsprojektet ingår följande organisationer:

  • Civilförsvarsförbundet
  • Sveriges Bilkårers riksförbund
  • Frivilliga Automobilkårens riksförbund
  • Svenska Blå stjärnan
  • Riksförbundet Sveriges Lottakårer
  • Svenska Skyttesportsförbundet

Turnén pågår för fullt och just nu söker vi medlemmar som vill anmäla sitt intresse till uppdraget som informatör. Vi eftersträvar att stimulera lokalt engagemang genom att rekrytera på platserna dit utställningen kommer.

Rädd eller beredd? En livsviktig utställning

Är du medlem i en frivillig försvarsorganisation, har intresse för totalförsvarsfrågor och vill möta unga i ämnet krisberedskap och totalförsvar?
Nu söker vi dig som är intresserad av att arbeta som informatör i ett samarbete med MSB när en beredskapsutställning ska turnera runt i landet.

Under 2022–2024 kommer utställningen ”Rädd eller beredd? Upplev krisen och testa din beredskap – en livsviktig utställning” att besöka utvalda gymnasieskolor i varje region. Syftet är att öka kunskapen om Sveriges och individens beredskap vid kris och krig. Vi frivilliga försvarsorganisationer har en särskild roll inom försvarsupplysning och har därför fått i uppdrag att bemanna utställningen med informatörer.

Utställningen görs i samarbete mellan MSBStatens Försvarshistoriska museer och Riksantikvarieämbetet i form av en mobil container. På varje ny plats möter lokala/regionala informatörer upp och bemannar utställningen. Nu rekryterar vi till en särskilt framtagen informatörsutbildning.

Vi söker dig som vill medverka i denna unika satsning och möta en yngre målgrupp i högaktuella och viktiga frågor. Din uppgift är att möta ungdomarna vid besöket och berätta om vad som sker i utställningen, fånga upp reaktioner och frågor, och stimulera till reflektion. Vi välkomnar alla ansökningar, men kommer att prioritera sökande i åldersgruppen 20–30 år. Det viktigaste är att du har intresse av totalförsvarsfrågor, gillar att möta människor, är bra på att lyssna och engagera, samt är en professionell företrädare för uppdragsgivaren.

Du ska kunna medverka på en utbildning 1-3 september i Uppsala samt arbeta 2–3 dagar under en tvåveckorsperiod. Arbetet sker på dagtid och därför är det en fördel om du har ett flexibelt arbete eller kanske studerar. Informatörerna får utbildning och ersättning för sitt arbete.

Låter det här som något för dig? Du som är medlem i en frivillig försvarsorganisation – skicka in din intresseanmälan direkt, sista ansökningsdag är 16:e Juni. I slutet på juni lämnas besked om du blivit antagen. Är du inte medlem men vill bli det?  Läs mer här.

För frågor om uppdraget eller din ansökan, kontakta projektledaren Tina Nordén, tina.norden@civil.se

Länk till ansökningsformulär

Medlemsfakturering

Nu har medlemsfakturorna gått ut. Om du inte fått den, kontrollera så att den inte hamnat i skräpposten.

Läs mer på medlemssidan För medlemmar som du hittar längst ned på sidan. Har du inte lösenordet dit så mejla till Emma på emma.riklund@civil.se.

Inbjudan till medlemsmöte

Inbjudan till informationsmöte för Civilförsvarsförbundets medlemmar.

Måndag 6 mars klockan 18:00 håller vi ett digitalt informationsmöte för våra medlemmar. Mötet kommer att hållas via Teams. En inbjudan med länk till mötet kommer skickas ut till alla medlemmar som vi har mejladresser till.

Du kan även anmäla dig direkt till mötet på Medlemssidan.

Rädda hjärtan på Alla hjärtans dag

Ta med ditt hjärtas vänner, nära och kära och kom till Allaktivitetshuset i Sundbyberg 14 februari på Alla Hjärtans Dag!

Datum: Tisdag 14 februari

Plats: Allaktivitetshuset Sundbyberg
Sturegatan 10 
172 31 SUNDBYBERG

Tidpunkt: 15:00–18:00

Arrangör: ABF, Riksförbundet HjärtLung Solna-Sundbyberg, Verdani, PRO Sundbyberg, Sms-livräddare och Civilförsvarsförbundet

Det här händer:

  • SMS-livräddare, David Fredman
  • Demonstration av Hjärt- Lungräddning/Hjärtstartare, Civilförsvarsförbundet
  • Verdandi bjuder på soppa och pyssel

Alla är välkomna, men anmäl dig gärna till maryam.dorbegi@abf.se för att underlätta planeringen.

Medlemsmöte med Hemberedskapsinformation

På måndag är det dags för nästa digitala medlemsmöte, som denna gång kommer att handla om hemberedskap.

Inbjudan med instruktion för hur du kommer med på mötet har skickats ut via mejl till samtliga medlemmar som vi har mejladress till. Om du inte har fått mejlet så hör du av dig till Patrik på patrik.norberg@civil.se så skickar han mejlet till dig.

Mer information finns att hitta under medlemssidan ”För medlemmar”, som du finner längst ned på vår hemsida. Hör av dig till Patrik om du behöver hjälp med lösenordet till sidan.

Inbjudan till möte för våra medlemmar

Informationsmöte och ny medlemssida för Civilförsvarsförbundets medlemmar.

Den 26 januari klockan 19.00 håller vi ett digitalt informationsmöte för våra medlemmar. En inbjudan med länk till mötet har skickats ut till alla medlemmar som vi har mejladresser till. Mer information finns att hitta under medlemssidan ”För medlemmar” som du hittar längst ned på vår hemsida. Lösenordet till medlemssidan står med i inbjudan.

Om du inte har fått något mejl så kan du maila till patrik.norberg@civil.se så skickar han ut inbjudan med länk till mötet och lösenordet till medlemssidan.

En julhälsning från vår förbundsordförande

Förbundsordförande Anna-Maria ”Ammi” Axelsson önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!

Julen står för dörren och vi är nu i den mörkaste tiden på året. Det är också en tid fylld av krig och kriser, men i kris och mörker föds hoppet. Hopp om ljusare och bättre tider.

Tillsammans är det ledord som vi skall jobba för nu och framåt.

Vi står inför en massiv upprustning av totalförsvaret. Vi är särskilt utpekade i den upprustning som väntar Sveriges Civilförsvarsförbund som frivillig försvarsorganisation. Men VI är faktiskt NI där ute i landet! Medlemmar, instruktörer, alla är ni representanter för vår organisation. Varje enskild medlem som deltar i våra kurser och som rustar sin förmåga hemma bidrar till att vårt land får en höjd förmåga och större robusthet. Så tillsammans möter vi nu upp det ökade behovet och de högre krav som ställs på oss.

Julen är för mig en tid för omtanke, men även för eftertanke. Jag är så tacksam och stolt över att få vara den som företräder oss och jag ser fram emot att få möta den nya tiden som kommer tillsammans med er.

God jul och Gott nytt år!

Ammi Axelsson
Förbundsordförande

Videohälsning

Julhälsning i videoformat.

Kansliet har julstängt

Från den 23 december till den 9 januari håller kansliet stängt.

Civilförsvarsförbundets kansli och telefonväxel är stängt från den 23 december till den 9 januari. Ni är välkomna att kontakta oss igen tisdagen den 10 januari.

God jul och gott nytt år önskar vi på kansliet!

Kontakt vid akuta ärenden

Tjänsteman i beredskap