Bokmässan 2022

Civilförsvarsförbundet deltar på Bokmässan i Göteborg som äger rum 22–25 september 2022.

I vår monter på Bokmässan tjuvstartar vi med Krisberedskapsveckan, med information om hemberedskap med fokus på livsmedel/mat. Varje dag lottar vi ut två krisryggsäckar fyllda med hållbara, energirika och lättlagade livsmedel!
I övrigt informerar vi om förbundets kursverksamhet Din trygghet och värvar nya medlemmar.

Bilder från mässan

Beställningarna är skickade

Nu har vi skickat iväg alla beställningar inför Krisberedskapsveckan.

Det som ingår i paketet är:

 • Svarskort för deltagaruppgift
 • Krisryggsäck
 • Informationsblad Livsmedel vid kris
 • Små chokladbitar med Civilförsvarsförbundets logga

Kom ihåg att ni på vår sida om Krisberedskapsveckan kan ladda ner en QR-kod för våra webbutbildningar. Ni hittar även länkar till MSB:s kampanjmaterial, inspiration till aktiviteter med mera.

Information om Krisberedskapsveckan

Årets Krisberedskapsvecka genomförs vecka 39, 26 september – 2 oktober. På uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer Civilförsvarsförbundet att medverka. Temat för i år är mat.

Idag tisdag 23 augusti har kansliet skickat ut information angående Krisberedskapsveckan till föreningar och distrikt. Alla dokument (inklusive QR-kod för våra webbutbildningar) går även att hitta på vår sida om Krisberedskapsveckan 2022. Här hittar du även mer information om kampanjen och viktiga länkar.

Stort lycka till med aktiviteter och engagemang under Krisberedskapsveckan!

Hundratals frivilliga utbildas för att stödja vårdens krisberedskap

Region Stockholm har, som första region i Sverige, tecknat avtal med Civilförsvarsförbundet om att utbilda en frivillig resursgrupp som ska kallas in vid en eventuell kris.

I ett första steg kommer vi att utbilda 300 frivilliga. De ska till exempel kunna transportera vatten, vägleda patienter och andra praktiska insatser som underlättar för regionen att kunna fortsätta bedriva den samhällsviktiga vården. Målbilden är att varje sjukhus ska ha en frivillig resursgrupp.

För att gå med i en frivillig resursgrupp (FRG) behöver du vara mellan 16-70 år och vara medlem i en frivilligorganisation. Frivilliga från andra intresseföreningar kan också vara med, till exempel orienterare. Alla går en grundutbildning på 36 timmar samt en regionutbildning för att kunna utföra uppdragen korrekt som beställaren önskar. I detta fall är det Locum AB som sköter om alla de 21 sjukhus som finns i Region Stockholm. MSB bekostar den lokala FRG-grundutbildningen genom uppdragsmedel till Civilförsvarsförbundet.

Sommarbrev från Ammi Dahlman och Tomas Warberg

Förbundsordförande Ammi Dahlman och Generalsekreterare Tomas Warberg vill passa på att önska er alla en fin sommar.

Läs sommarbrevet här nedan, eller ladda ner det som pdf längst ner på sidan.

Sommarbrev 2022

Försvarsmaktens överbefälhavaren Micael Bydén har utfärdat ett antal dagorder med budskapet att vi som frivillig försvarsorganisation kommer få mer medel och fler uppdrag. Detta innebär såklart att det kommer att ställas mycket högre krav på oss. För att vi ska kunna möta dessa krav behöver vi er hjälp. Alla ni medlemmar ute i landet behöver vara med och göra den här resan med oss. Det är ju ni som är vi i förbundet!

Det kommer att bli ytterligare förändringar som vi alla måste vara beredda på. Vi jobbar febrilt med att stärka vår grund och vi har siktet inställt framåt, men vi kan inte gå i mål utan er medlemmar. Tillsammans blir vi ett starkt förbund som är bättre rustat för tyngre uppdrag.

Med tanke på de kommande tyngre uppdragen krävs det att vi uppför oss på ett korrekt sätt. Tänk på att vi, varje gång vi bär Civilförsvarsförbundets logga, representerar vårt fantastiska förbund. Vi är ambassadörer för förbundet och det innebär ett stort ansvar. Vi har en värdegrund att följa. Alla jobbar vi ju för förbundets bästa.

Slutligen vill jag påminna er att se över er hemberedskap. Värmen slår ut en stor del av livsmedelsförsörjningen, inte bara i Europa. Att varje hushåll har någon form av beredskap gör att vi blir mer uthålliga tillsammans. Sprid gärna budskapet till andra och tipsa dem om våra utbildningar.

Ha nu en fin sommar och passa på att ta igen er, för sen kör vi så det ryker!

Midsommaren står för dörren – med allt det trevliga som det innebär – och för många av oss en välbehövd ledighet. Samtidigt vet vi att sommaren kan bli varm och det blir stora påfrestningar i samhället gällande skogsbränder. Men jag känner en stor trygghet och tillit att alla dygnets timmar så finns FRG där och ni gör ett storartat jobb!

Som ni alla vet har det varit, och är fortfarande, en turbulent tid med krig i vårt direkta närområde. Därför måste vi växla upp och vara en given organisation nu när vi ska bygga vårt nya totalförsvar tillsammans. Att bygga upp det nya totalförsvaret kommer vara ett stort jobb och det kommer att medföra en del utmaningar. Vi kommer alla att på något sätt bli involverade i detta arbete.

Till min stora glädje så har vi fått en stor tillströmning av nya medlemmar som valt att ansluta sig till vårt förbund. Jag kan också konstatera att återinförandet av Civilförsvarsförbundets dag den 7 maj blev mycket lyckat. I år firar Civilförsvarsförbundet 85-års jubileum och detta kommer vi fortsätta att uppmärksammas med aktiviteter runt om i landet.

Ladda ner sommarbrevet (PDF)

Skogsmässa i Överkalix

Den 17-18 juni 2022 är det dags för Skogsmässan i Överkalix. Åsa Hagelberg, Civilförsvarsförbundets Nationella samordnare för Din trygghet, är på plats.

Skogsmässan har fokus på det privata familjeskogsbruket i norra Sverige. Mässan består av utställningar och ett skogsforum med bland annat konferenser, utbildningar, workshops och seminarier. Det finns en Hitta Vilse-station i anslutning till utställningsområdet.

Åsa Hagelberg kommer att ha hand om Hitta Vilse för barnen. De barn som gått ”Hitta Vilse”-stigen får diplom och ett Hitta Vilse-pussel. Civilförsvarsförbundet Överkalix kommer demonstrera hjärt-lungräddning (HLR) och hjärtstartare. De besökare som önskar kommer även få möjligheten att praktiskt prova på de olika momenten.

Mer information

Bilder från skogsmässan

Nationell totalförsvarsdag 18 juni i Malmö

Lördagen den 18 juni 2022 arrangeras en Nationell totalförsvarsdag av Försvarsmakten och MSB, tillsammans med Länsstyrelsen Skåne och Malmö stad. Carina Wiro, Civilförsvarsförbundets Nationella samordnare för krisberedskap, är på plats.

Under dagen kommer allmänheten kunna lära sig mer om det svenska totalförsvaret, prova på olika aktiviteter och ta del av uppvisningar. Allmänheten kommer även att träffa myndigheter och frivilligorganisationer och få spännande möjligheter att engagera sig för att vara med och bidra.

Syftet med dagen är att

 • öka allmänhetens kunskap om totalförsvaret
 • visa hur samhället förbereds för olika typer av kriser och hot
 • informera om hur alla i Sverige har en viktig roll att bidra i försvaret av Sverige

Evenemanget äger rum på Stortorget, Posthusplatsen, Nyhamnen och Hullkajen i Malmö. Dagen drar igång klockan 10 på förmiddagen och avrundas vid 22. Carina Wiro kommer att jobba i det gemensamma FOS-tältet på Stortorget samt i MSB:s tält.

Bilder

Här kommer det fyllas på med bilder under lördagen!

Mer information

Kansliet har semesterstängt under juli månad

Kansliet och telefonväxeln är stängda från den 1 juli till 31 juli. Ni är välkomna att kontakta oss igen den 1 augusti.

Ha en skön sommar önskar vi på kansliet!

Kontanter avgörande för en god beredskap

Vår förbundsordförande Ammi Dahlman har tillsammans med Björn Eriksson, ordförande i Kontant­upproret, skrivit en debattartikel i SvD om kontantfrågan.

Att vi har ett fortsatt fungerande kontant­system är en av de mest kritiska delarna i vår beredskap, menar Ammi och Björn. De tar även upp att MSB i sin broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” rekommenderar att alla ska ha en summa kontanter hemma för att klara inköpen under en tid om de digitala betal­systemen slutar att fungera. Ammi och Björn vill att politiken kliver fram och ser till att kontanterna blir kvar i Sverige.

Vinnande föreningen i vår utlottning

Nu har vi dragit en vinnare i vårt lotteri om en fikacheck á 5000 kr.

I samband med Civilförsvarsförbundets dag kunde de föreningar som engagerade sig under dagen skicka in en bild över sin aktivitet och delta i ett lotteri om en fikacheck á 5000 kr. Nu är en vinnare dragen och vi säger grattis till Marks Civilförsvarsförening!

Bilder från Marks Civilförsvarsförening

Firandet av Civilförsvarsförbundets dag

För att fira att Civilförsvarsförbundet fyller 85 år i år återinförde vi Civilförsvarsförbundets dag. Den 7 maj firade våra föreningar ute i hela landet dagen med olika aktiviteter.

Vissa föreningar hade ett strålande vädret och de hade många intresserade besökare. Andra föreningar hade inte riktigt lika tur med vädret utan fick stå ut med regn, blåst och kyla.

Exempel på föreningarnas aktiviteter:

 • Informerat allmänheten om hemberedskap och krisberedskap
 • Visning av krislådan
 • Utdelning av vår nya broschyr och av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”
 • Pratat med folk om att vara väl förberedda och om vikten av att engagera sig

Civilförsvarsföreningen Mark genomförde dagen som ett samarrangemang med Bilkåren, Röda Korset, Svenska Kyrkan och Lions. De samlade in pengar till stöd för de ukrainska flyktingar som kommit till kommunen. De fick in 670 kronor.

Bilder från dagen

Vinnarna i utmaningen När allt blev tyst och mörkt

Nu har juryn valt ut vinnarna i vår utmaning för elever i årskurs fyra.

Utmaningen handlade om att eleverna skulle resonera kring hur de kan förbereda sig för, och hantera, en krissituation. Det kunde till exempel vara att elen bryts eller att vattnet i kranen försvinner. Sedan skulle eleverna gestalta hur de kan förbereda sig och/eller göra för att klara den svåra situationen på bästa sätt. Eleverna fick själva välja hur de skulle göra gestaltningen.

De vinnande klasserna

Stort grattis säger vi i Civilförsvarsförbundet till alla vinnarna i utmaningen När allt blev tyst och mörkt:

 1. Sandeplanskolan, Vellinge
  Första priset är en lägervistelse för hela klassen, från lunch till lunch med övernattning, mat och övningar. Bussresa ingår.
 2. Fridhemsskolan, Vårgårda
  Andra priset är en halv temadag för hela klassen på temat hemberedskap i skolans närområde.
 3. Brogårdaskolan, Bjuv
  Tredje priset är en halv temadag för hela klassen på temat hemberedskap i skolans närområde.
 4. Lindboskolan, Hallstahammar
  Fjärde priset är en klassuppsättning reflexer och kortlekar med temat Hemberedskap.
 5. Fagerslättsskolan, Nybro
  Hederspris: Glass till en hel klass