Utomhusträning

Tips inför träning utomhus

Nu när det inte är så kallt ute kan det vara skönt att ge sig ut och träna. Men glöm då inte att tänka på att ha många lager kläder och håll koll på örsnibbarna och nästippen.

. När du ska träna utomhus är det viktigt att ha flera lager kläder så du kan ta av och på dig vid hög respektive låg aktivitet.

. Ha ett vindtätt plagg på dig. Knäpp alla öppningar så att fukt från kroppen och kläder har svårt att dunsta bort.

. Ha alltid mössa och vantar helst stickade. Värmen dunstar som mest bort från huvudet händerna och fötterna. Medan du springer är den inte så farligt att ta av sig de men när du stannar, är det viktigt att ha dem.

. När det är kallt ute finns det risk för att ansiktet förfryser, håll koll på örsnibbarna och nästippen, risken för att förfrysa är högre när det snöar.

. Ha alltid med dig en visselpipa eller en laddad mobil om du skulle skada dig eller komma bort.

. Det är farligt ifall du ger dig ut för att träna utan rätt kläder. Skulle du skada dig och inte kunna röra dig kan du förfrysa eftersom din kropp inte producerar tillräckligt med värme för att hålla dig varm om du inte har bra kläder. En regel som man kan följa är att kläderna ska bestå utav tre lager. Det första lagret, den närmast kroppen ska vara av syntet för att få bort svetten från kroppen. Det andra lagret ska bestå av antigen bomull eller bomullsfrotté.
Och sen ska man ha en vindtät jacka på sig, till exempel gore-tex jacka. Det kan också vara bra att ha ett par vindtäta byxor också för när man stannar.

Varför flera lager kläder?
Man ska ha flera lager kläder för när du har flera lager skapas ett värmelager mellan varje plagg och det är tätt mellan plagg. Tätheten behåller värmen bättre och ger ett bra skydd mot kylan. Har du få lager har du inte lika tätt mellan plaggen och värmen hålls inte så bra och kyla kan tränga in mellan kläderna.

Källor:
Civilförsvarsförbundets överlevnadsexpert Harry Sepp & www.dinsäkerhet.se