Temadag ”Civila i krig”

Den 15 oktober 2016

Program:

10:30 – 11:00 Samling, fika, presentation av deltagare.

11:00 – 12:30 Frankrike under andra världskriget. Arne Hultman kommer att berätta om sina rafflande upplevelser, flykten från Paris 1940 som sexåring på egen cykel, då hela staden tömdes på sin befolkning på order av de franska myndigheterna, tyskarnas bombning av Orléans, krigsåren i Paris med allierade bombningar dag och natt och Paris befrielse i augusti 1944. Ni får reda på hur ett barn på 6 – 10 år upplever och reagerar på farliga situationer.

12:30 – 13:30 Rast, fika

13:30 – 14:30 Kriget i Syrien. Vi träffar en man som är född och uppvuxen i Sverige. Han lämnade tryggheten i Sverige för att kriga mot en av de mest fruktade terrororganisationer som världen skådat – ett beslut som kommer att förändra honom för all framtid. Ingen av oss kan ha undgått bilderna som ständigt fladdrar förbi. För det mesta vänder vi bort ansiktet eller stänger webbläsaren, men halshuggningarna och de ofattbart brutala våldtäkterna är på riktigt. Han klarade inte av att se på utan att göra någonting. Trots att han inte visste vad som väntade honom åkte han via Turkiet in i Syrien och befann sig plötsligt mitt i fasansfulla strider.

14:30 – 15:30 Dagens hotbild och återuppbyggnad av det civila försvaret. Ulf Engström är säkerhets- och beredskapshandläggare på Stockholms Läns Landsting. Han kommer att berätta om den aktuella hotbilden och om återuppbyggnaden av det civila försvaret.

15:30 – 16:00 Reflektion, samtal.

Anmälan skickas till stockholms@civil2.se

S:t Paulsgatan 39 C Stockholm (Södermalm)
Stagnelius den 15 oktober 2016 10:00 – 16:00